Rejtélyes betegség pusztítja a madarakat: a szakértők is tanácstalanok

Rejtélyes betegség pusztítja a madarakat: a szakértők is tanácstalanok

agrarszektor.hu
Tömegesen pusztulnak a madarak az Egyesült Államok déli és közép-nyugati részén. A haldokló állatok úgy viselkednek, mintha vakok lennének, szemük kérges és duzzadt, és nem kerülik az embereket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tömegesen pusztulnak a madarak az Egyesült Államok déli és közép-nyugati részén - írta meg a 24.hu az IFLScience értesülései alapján. A haldokló állatok úgy viselkednek, mintha vakok lennének, szemük kérges és duzzadt, és nem kerülik az embereket. Egyes madaraknál egyensúlyvesztést, illetve remegést, talán rohamokat is megfigyeltek. Lehetséges, hogy a betegség az állatok idegrendszerére is hat.

A kutatók egyelőre nem értik, mi állhat a háttérben. A Kentucky Hal- és Vadvédelmi Hivatal szerint egyes fajokra gyakrabban támad a rendellenesség, mint más madarakra. A jelenség több államot is érint.

A szakértők jelenleg is vizsgálják, hogy mi idézheti elő a tömeges pusztulást, a nyomozás hosszú ideig tarthat. Laura Kearns, az Ohiói Természetvédelmi Hivatal munkatársa szerint a háttérben egy fertőző betegség, a rovarirtók és a kabócarajzás egyaránt állhatnak. A szakértők arra kérik a térség lakóit, hogy heti rendszerességgel, 10%-os fehérítővel tisztítsák meg az etetőket és a fürdetőket, illetve kerüljék a haldokló és elpusztult példányokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?