Súlyos a helyzet: csúnyán elharapódzott a vaddisznóhelyzet Magyarországon

Súlyos a helyzet: csúnyán elharapódzott a vaddisznóhelyzet Magyarországon

agrarszektor.hu
Mostanra már az egész országban gondot jelent a vaddisznók túlszaporodása, és habár a vadállomány-gyérítés jelenleg is zajlik, a szakemberek szerint nem elég hatékony. A leginkább érintett Balaton-parti településeken nemcsak a belterületi lakosoknak, nyaralóknak jelentenek gondot az állatok, hanem a külterületen végzett mezőgazdaságban is súlyos károkat okoznak, gyakran gyümölcsöseket tesznek tönkre, és nem nagyon lehet már kukoricát, búzát sem termelni a területen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kihelyezett táplálékok, nem megfelelő kerítések miatt is megjelenhettek a vaddisznók az udvarokban a Balaton környéki településeken, az elhanyagolt telkek pedig búvóhelyként szolgálhatnak számukra - mondta az InfoRádiónak Méhes Dóra, az Országos Magyar Vadászkamara szóvivője, aki nyomatékosan kér mindenkit, hogy ne etesse az állatokat, és ne menjen azok közelébe.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

Méhes Dóra arra is emlékeztetett, lakott területen kizárólag hatósági engedéllyel lehet kilövést elvégezni. Tehát, amennyiben valakinek problémája adódik azzal, hogy az ingatlanja területén vadállatok találhatóak, akkor bejelentést kell tennie - írásban vagy személyesen - a helyi önkormányzat jegyzőjénél, aki aztán ezt jelzi az illetékes rendőrkapitányságnak, amely hivatott arról dönteni, hogy hol és mikor lehet végrehajtani a vadállat kilövését, ugyanis lakott környezetben nem lehet bármikor vaddisznót kilőni. Természetesen, jegyezte meg, a jogosult vadásztársaság is értesítést kap mindezekről.

Sári Ferenc erdész az InfoRádiót arról tájékoztatta, hogy a vaddisznók túlszaporodása az egész országban bosszúságot jelent, leginkább azonban a Badacsony és Zánka közötti partszakasz lehet érintett, illetve az utóbbi egy évben Balatonszepezd és Révfülöp az, amely kiemelkedő vaddisznó-problémával küzd, ami miatt szinte már napi szinten lehet velük találkozni. Az említett Balaton-parti települések egy vékony sávként húzódnak a vadászterületek között - tette hozzá Sári Ferenc, aki úgy véli, a gondot az okozza, hogy a külterületeken nincs megfelelően gyérítve a vaddisznó-állomány. Mindezt jól mutatja, hogy nemcsak a belterületi lakosoknak, nyaralóknak jelentenek gondot, hanem a külterületen végzett mezőgazdaságban is súlyos károkat okoznak - fogalmazott, példaként említve, hogy az állatok gyümölcsöseket tesznek tönkre, és nem nagyon lehet már kukoricát, búzát sem termelni a területen.

Az erdész arról is beszélt, hogy a vadállomány-gyérítés jelenleg is zajlik, de nem elég hatékony. Sári Ferenc végül megjegyezte, a vaddisznó csak akkor támad, ha szorult helyzetben érzi magát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06