Makro adatok a gazda szemével: Versenyképes-e a hazai átlagos tejhozam európai szinten?

Makro adatok a gazda szemével: Versenyképes-e a hazai átlagos tejhozam európai szinten?

Takarék Agrár24
A hazai tejhasznú szarvasmarha ágazat erősségei között általában elsők között kerül említésre az európai szinten is versenyképes hazai tejhozam. Nézzük hogyan alakultak az elmúlt időszakban a hazai és a főbb uniós országok tejhozamai illetve valóban európai szinten versenyképesnek tekinthető-e a hazai átlagos tejhozam.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jelen bejegyzésünkben ezt a kérdéskört az Eurostat adatbázisa alapján két dimenzióban vizsgáljuk - a jelenleg elérhető legutolsó, azaz 2018-as átlagos tejhozamok alapján és a 2011-2018 közötti tejhozam változás tükrében ábrázoltuk a főbb EU-s országokat és hazánkat.

Forrás: Eurostat, Takarékbank Agrárcentrum szerkesztés

Az ábrát négy negyedre bontva elmondható, hogy hazánk az átlagosnál magasabb tejhozammal rendelkező és az elmúlt években átlagosnál magasabb tejhozam növekedést produkáló országok közé tartozik.

A 2018-as tejhozamok alapján vizsgálva az országokat kiemelkedik Dánia tejgazdasága a közel 10.000 kilogrammos átlagos tejhozammal. Sorban következő a holland és cseh 9.000 kilogramm körüli tejhozammal, majd a brit és magyar 8.200 kilogramm körüli értékkel. A lista végén a román és bolgár tejhozamok állnak, amelyek még a 4.000 kilogrammos értéket sem érték el 2018-ban.

A 2011-2018 közötti időszakban a legjelentősebben a lengyel (+26%) tejhozamok növekedtek, amelyet a cseh (+21%) és a magyar (+20%) tejhozam emelkedés követ, azaz a vizsgált időszakban hazánk a 3. legnagyobb növekedést tudta elérni a főbb európai országok között. Olyan országokat is találni, ahol csökkentek a tejhozamok, mint például Romániában és Olaszországban, de a francia tejhozamok is csak minimális mértékben tudtak növekedni ebben az időszakban.

A fentiek alapján tehát kijelenthető, hogy kizárólag a tejhozamokat vizsgálva a hazai tejhasznú szarvasmarha ágazat Európa elitjébe tartozik és az elmúlt időszakban a koncentrált nagyüzemi termelésnek illetve a genetikai fejlődésnek köszönhetően a főbb uniós tejgazdaságokat megelőzve sikerült növelni a hazai tejhozamokat. Látva azonban a holland-dán adatokat, még van tér a hazai ágazatnak a további fejlődésre. 

Írta: Magyar Attila - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?