Öntsünk (hazai) tejet a pohárba - a tejfogyasztás előnyei

Öntsünk (hazai) tejet a pohárba - a tejfogyasztás előnyei

Takarék Agrár24
Az interneten számos olyan bejegyzést találhatunk, amely a tejfogyasztás mellőzésére ösztönöz, köszönhetően például különböző divatdiétáknak, fogyasztási trendeknek, állatjóléti nézeteknek és még sorolhatnánk. Érdemes azonban röviden áttekinteni, hogy mit veszíthet az, aki teljesen lemond a tejfogyasztásról, vagyis melyek a tejfogyasztás előnyei?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Első körben érdemes tisztázni, hogy egyáltalán mit tekinthetünk (tehén)tejnek - a hivatalos megfogalmazás szerint, ami 1924 óta változatlanul helytálló: "A tej a tehéntől (juhtól, kecskétől) megszakítás nélküli fejéssel nyert, édes állapotban lévő, termék, amelynek alkotórészeiből semmit el nem vontak, sem idegen anyagot hozzá nem adtak." Ez a definíció a termelői nyerstejre vonatkozik és kis módosításokkal ma is megtalálható az Élelmiszerkönyvben. A feldolgozott - hőkezelt, csökkentett zsírtartalmú - tejekre más előírás vonatkozik, de a hasznos tápanyagok és vitaminok mennyisége csaknem változatlan marad.

A hazai lakosság átlagos tejfogyasztása tejegyenértékben számítva 165 kg/fő/év, amely az EU átlagának (250 kg/fő/év) kétharmadát sem éri el. A WHO ajánlása alapján napi legalább 0,5 l tejet (akár tehén-, akár juh vagy kecsketejet), vagy azzal egyenértékű tejterméket kell fogyasztanunk ahhoz, hogy a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozást fenntartsuk. A napi ajánlást akár 1 pohár tej, 1 pohár joghurttal és kb. 2 dkg sajt fogyasztásával is elérhetjük, azaz tudatos táplálkozás mellett könnyen teljesíthető a napi ajánlott mennyiség. Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP 2014) adatai alapján ugyanakkor a hazai lakosság 84 százalékának a napi tej- és tejtermékfogyasztása nem éri el az ajánlott értéket.

A tejben pedig számos vitamin található kiválóan hasznosuló formában, mint például A-, B-, B2-, B6-, B11-, B12-, C-, D-, E- és K-vitamin és β-karotin.

A tej nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat is, szintén jól hasznosuló formában. A benne található sokféle ásványi anyag közül talán a 4 legfontosabb: kalcium, kálium, magnézium és szelén. A 2014-es OTÁP felmérés alapján a hazai lakosság táplálkozása kalcium hiányos, azaz a napi bevitel nem éri el az ajánlott mennyiséget, miközben 0,5 l tej már fedezheti a napi kalciumszükséglet 2/3-át. Ráadásul a tejben található kalcium épül be legkönnyebben a szervezetbe.

A savanyított tejtermékek - mint például a joghurt, tejföl, kefír - pedig tele vannak az emberi szervezet számára hasznos tejsavbaktériumokkal (pre- és probiotikumok).

A kedvező élettani hatásaiknak köszönhetően tehát a tejtermékek az egészségmegőrzésben és betegségmegelőzésben is fontos élelmiszerek. A manapság egyre inkább nagyobb figyelmet kapó laktózérzékenység - azaz tejcukor érzékenység - sem jelenthet akadályt. Ma már a tejtermékek széles köre elérhető csökkentett laktóz tartalommal is. A tejfogyasztás népszerűsítésére számos hazai program indult, mint például az iskolatej program vagy a tejszív kampányok. A táplálkozásunkba érdemes tehát minél szélesebb körben beilleszteni a tej- és tejtermékek fogyasztását, ha pedig választunk, lehetőség szerint részesítsük előnyben a hazai termékeket.

Írta: Magyar Attila - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?