Ne csak termeld, add is el: Emelkedő tejárak - csak a fogyasztók isszák meg a levét?

Ne csak termeld, add is el: Emelkedő tejárak - csak a fogyasztók isszák meg a levét?

Takarék Agrár24
A 2016-os mélypont óta jelentősen emelkedett a nyerstej hazai felvásárlási ára, a legutóbbi adatok alapján az emelkedés mértéke a mélyponthoz képest már bőven meghaladja az 50%-ot is. A feldolgozók vajon minden esetben teljesen áthárítják az alapanyagár emelkedést a fogyasztókra? A nyerstej hazai átlagos havi termelői ára és a 2,8%-os zsírtartalmú dobozos folyadéktej havi feldolgozói értékesítési árának alakulása alapján tekintjük át ezt a témakört az AKI PÁIR adatbázisa alapján.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A következőkben hosszabb idősoron, 2007. január és 2020. június közötti időszakra vonatkozóan ábrázoltuk a nyerstej átlagos termelői árának havi alakulását, illetve egyfajta feldolgozói marzsként, a 2,8%-os zsírtartalmú dobozos tej feldolgozói értékesítési árának és a nyerstej termelői átlagárának havi árkülönbözetét. Az adatok alapján elmondható, hogy általánosságban csökkenő nyerstej árak mellett a feldolgozók jövedelmezősége javul, mivel az árkülönbözet nő, azaz a nyerstej felvásárlási árának csökkenése kisebb mértékben jelenik meg a fogyasztói árakban. A növekvő nyerstej árak mellett viszont a feldolgozók marzsa romlik, az alapanyag áremelkedés csak egy részét érvényesítik a feldolgozók az átadási árakban - természetesen minden egyéb költségelem változását figyelmen kívül hagyva.

Forrás: AKI PÁIR, saját szerkesztés

Az átlagos árkülönbözet a 2007. január és 2020. június közötti időszak átlagában 59-60 Ft/liter volt, amely viszont 2018 végétől kismértékben emelkedő/stagnáló nyerstej árak mellett is emelkedett és napjainkban historikusan rekord magas szintet, a 74-75 Ft/litert is elérte. A hazai tejfeldolgozók közül az alacsonyabb hozzáadott értéket jelentő tejtermékeket (a folyadéktej mellett ilyen például az ivótej, kefír, tejföl, stb.) gyártók alacsony jövedelmezőség mellett, átlagosan 2-3% körüli EBITDA alapú jövedelmezőséggel működnek. A 2016 után jelentősen emelkedő nyerstej termelői átlagára, a hazai bérnövekedési dinamika mellett jelentősen emelkedő bérköltségek és a gyengülő forint árfolyam miatt dráguló import termékek költségnövekedési mixét a feldolgozók tovább már nem bírták el. A saját jövedelmezőségük csökkenése mellett, a növekvő gyártási költségeket is kénytelenek továbbhárítani az átadási árakban. A két legnagyobb hazai tejfeldolgozó EBITDA alapú jövedelmezősége például a korábbi 2-3%-os sávból 2018-ra a 0-1%-os sávba csökkent, de 2019-ben már ismételten 2% feletti jövedelmezőséget tudtak elérni.

Az emelkedő költségek miatt a hazai tejfeldolgozói ágazatban is egyre inkább előtérbe kerülnek a hatékonyságjavító, automatizációt növelő fejlesztések, amelyek megvalósulása akár csökkentheti a fenti árkülönbözetet is, de a jelenlegi nyerstej ár-, költség- és árfolyamszintek mellett a fogyasztóknak várhatóan a tartósan magasabb tejtermék árszintekre kell berendezkedni. 

Szerző: Magyar Attila - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?