Nyulat tartanál? Mielőtt belevágsz, ezeket feltétlenül tudnod kell!

Nyulat tartanál? Mielőtt belevágsz, ezeket feltétlenül tudnod kell!

MTI
Húsvét közeledtével a felelős nyúltartásra hívta fel a figyelmet a Fővárosi Állat- és Növénykert: aki nyulat vagy más társállatot szeretne tartani, előbb gondolja végig, hogy tudja-e vállalni hosszabb távon is az állattartással járó kötelezettséget és az életmódváltozást. Az intézmény közleményében azt is kiemelte, hogy a nyúl nem játékszer, hanem élőlény, amely tartása felelősséggel jár.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A nyúltartás sok örömmel is jár, de egy felelős gazdanák mérlegelnie kell, hogy pontosan miért szeretne állatot tartani és meg kell fontolnia, hogy tudja-e vállalni az állattartással járó életmódváltozást. Egy nyúl akár egy évtizedig is élhet és már előre tudni kell, ki gondoskodik majd róla, ha a család például nyaralni megy. Jó, ha előzetesen mindenki rendelkezik az állattal kapcsolatos ismeretekkel is - hangsúlyozták a közleményben. A gazda ugyanis köteles az állat elhelyezéséről, táplálásáról, felügyeletéről, tisztán tartásáról, szükség esetén pedig a gyógykezeléséről is gondoskodni. Ezt írja elő az állatvédelmi törvény írja elő.

Mint írták, az állatkert nyúlvédelmi tevékenységének legfontosabb eleme, hogy mindenki figyelmét igyekszik felhívni a felelős állattartásra és arra, hogy alaposan meg kell fontolni a húsvéti nyuszi vagy bármilyen más állat megvásárlását. Az intézmény tanácsokkal segíti a felelős nyúltartást, amelyről az intézmény honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők. A zoopedagógiai programkínálatában pedig olyan tanulmányi csoportoknak szóló foglalkozások szerepelnek, amelyek témája a házikedvencekkől való felelős törődés.

A tájékoztató szerint az állatkert évtizedek óta alternatív lehetőségeket is kínál azoknak, akik nem vásárolnak élő állatot, például a nyuszisimogatást, amely a járvány miatt ugyan épp szünetel, de az állatok jelképes örökbefogadására most is van lehetőség, az alapítvány Facebook-oldalán pedig a nagy nyúlnévválasztó játékon lehet részt venni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?