Elkapkodják külföldön ezt a magyar húst: úgy veszik, mint a cukrot

Elkapkodják külföldön ezt a magyar húst: úgy veszik, mint a cukrot

agrarszektor.hu
Ha kimondjuk azt a szót, hogy nyúl, bizonyára a legtöbb embernek az otthon tartott társállat jut eszébe, és nem egy ehető állat. Pedig Magyarországon a nyúlhús fogyasztásának mindig is volt hagyománya, mára már azonban szinte teljesen kikopott az étrendekből. Mindezt jól bizonyítja, hogy hiába felel meg a korszerű, egészséges táplálkozás elvárásainak magas fehérjetartalma és alacsony a zsír-, koleszterin- és nátriumtartalma miatt, hazánkban az egy főre jutó nyúlhúsfogyasztás mindösszesen évi 0,2 kg - ez a levágott nyulak nagyjából 12-13%-át teszi ki. Kérdés, hogy vajon mi lehet az oka, hogy az egykor kedvelt eledel most már szinte teljesen elfeledetté vált? Erre a kérdésre próbáljuk meg keresni a választ.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hazánkban jelenleg működő 60-65 nagyüzemi nyúltelep kizárólag hazai nemesítésű és születésű tenyészállatokkal dolgozik. A magyar nyúlállomány 100-105 ezer anyanyulat, valamint azok szaporulatát jelenti. Mint ahogyan a Nébih adataiból kiderült, a két hazai nyúlvágóhíd, amely kizárólag Magyarországon hizlalt nyulat dolgoz fel, 2021-ben csaknem 4,3 millió nyulat vágott le, ami az Európában összesen levágott nyulak kb. 3,5%-a. Ezzel az értékkel jelentősen le vagyunk maradva az első három helyezettől, de Európa negyedik legnagyobb nyúlhús-előállító országa vagyunk. A Magyarországon előállított nyúlhús jelentős részét kivitelre kerül, elsősorban az Európai Unióba, míg az unión kívülre irányuló export mennyisége a hazai fogyasztással közel azonos mértékű.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ebben is felveszik a versenyt a magyarok

Ma már csak az a fajta számít versenyképesnek a piacon, amelynél a vágónyulak 5-10 hetes életkoruk között átlagosan naponta legalább 40-50 grammot gyarapszanak, 10 hetes korban elérik a 2,6-2,8 kg élősúlyt és a vágási kitermelésük legalább 60%-os. A magyar nemesítésű húsnyúlfajták azonban felveszik a versenyt a világon tenyésztett más intenzív fajtákkal, így tehát van keresnivalójuk a globális nyúltenyésztésében is.

Nincsenek könnyű helyzetben a nyúltenyésztők sem

A takarmányár-növekedés, az állatjóléti előírások szigorítása bizony a nyúlágazatot is érintik, ezzel folyamatos kihívások elé állítva a hazai nyúltenyésztőket. Bár az elmúlt években több támogatás is volt az ágazatban, a fennmaradáshoz azonban a fogyasztókra is nagy szükség volna. Fontos lenne, hogy a magyarok minél több nyúlhúst fogyasszanak, hiszen a szervezetnek és a tenyésztőknek egyaránt szüksége van rá. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Ez hozhatná meg a fellendülést?

Tavaly, mint ahogyan lapunk is beszámolt róla, pont került a mintegy négy éves tárgyalássorozat végére, melyet Magyarország Kanadával folytatott a hazai nyúlhúsexport megindításának céljából. A 2017-es auditot követően megindult egyeztetések eredményeként bilaterális megállapodás jött létre a két ország között. A termékpálya bevezetése új lendületet adhat a kanadai export egészének, mely az állategészségügy elismerésén túl nemzetgazdasági szempontból is kiemelkedő jelentőségű lehet.

EZ IS ÉRDEKELHET

A nagy kérdés: miért nem esszük a nyulat?

2 évvel ezelőtt még úgy tűnt, hogy az agrártárca az Agrármarketing Centrummal (AMC) és a Nyúl terméktanáccsal közösen indított kampánya sikeres lesz a 21. század fehérje forrásának tartott nyúlhús esetében. Ekkor a korábbi 15-20 dekagrammos hazai átlagfogyasztást sikerült megduplázni, a mostani legfrissebb adatok szerint azonban az éves nyúlfogyasztásra továbbra is csak a 0,2 kilogrammot üti meg. A fenti kérdés összetett, az azonban biztos, hogy az ára és a nyulakhoz való kötődés is szerepet játszik a gyér fogyasztásban. A nyulak esetében közrejátszik az úgynevezett cukisági faktor, ezért sokkal jobban sajnáljuk őket, mint például a baromfikat. Ha pedig ez valakit nem zavar, a pénztárcája is könnyen gátat szabhat, hiszen ugyan nem a legdrágább húsféle, de megkérik az árát: a fagyasztott nyúlgerinc filé kilója 3700 forintba kerül, a comb kilója 3100 forint, a lapocka 2000, míg a máj 1660 forint. A friss nyúlgerinc kilója viszont már a 6500 forintos árat is elérheti, a darált nyúlhús kilója pedig a 2500 forintot. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03