Sikeres volt a népszerűsítés: egyre többet fogyasztanak a magyarok ebből a húsból

Sikeres volt a népszerűsítés: egyre többet fogyasztanak a magyarok ebből a húsból

MTI
Az elmúlt három évben megduplázódott a hazai nyúlfogyasztás, közölte az agrárminiszter szombaton, a Csak nyúl elnevezésű 17. debreceni nyúlfesztivál megnyitóján.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nagy István elmondta, hogy az itthon méltatlanul elfeledett nyúlhús az egyik legegészségesebb táplálék, a legmagasabb a fehérje tartalma és a legalacsonyabb a koleszterin és a zsírszintje. Az agrárminiszter felidézte, hogy három évvel ezelőtt az Agrármarketing Centrummal (AMC) és a nyúl terméktanáccsal közösen indítottak kampányt a 21. század fehérje forrásának tartott nyúlhús népszerűsítésére. Ennek is köszönhető, hogy a korábbi 15-20 dekagrammos hazai átlagfogyasztást sikerült megduplázni, tette hozzá Nagy István.

Az agrártárca vezetője elmondta, hogy jelenleg is nyitott egy 50 milliárd forintos, az állattelepek korszerűsítését szolgáló pályázatuk, amelyre nyúltelepi beruházásokat is várnak. Az eddigi jelzések alapján örömtelinek nevezte a nyúltenyésztők fejlesztési szándékát, aminek eredményeként új, nagy nyúltelepek lesznek Magyarországon. Nagy István ugyanakkor felhívta a figyelmet az otthoni nyúltartásra is. Két anya és egy bak egy család egész éves húsigényét ki tudja elégíteni, tartásukhoz pedig a kerti melléktermékeket is fel lehet használni, így a nyúlhús nem csak a legegészségesebb, hanem a legolcsóbban előállítható termék is.

Ott a helye a vidéki megújuló Magyarországon. Ha szeretnénk a magyar gasztronómiát megújítani, akkor a nyúlnak ott a helye az asztalon

- mondta Nagy István.

Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke hozzátette, hogy évente 580-600 tonna friss, csomagolt terméket értékesít az ágazat a hazai áruházláncokon keresztül, szeretnék ezt a mennyiséget 5-10%-kal növelni. Ugyanakkor, tette hozzá Juráskó Róbert, Magyarország Európa legnagyobb nyúlhúsexportőre, ugyanis a termelés 97%-át, mintegy 4,5 millió nyulat, vagyis több mint tízezer tonna nyúlhúst szállít elsősorban Svájcba, Németországba, a Benelux-államokba, Olaszországba, illetve a Távol-Keletre.

A 17. nyúlfesztivált évről évre Debrecen józsai városrészében, a Tócó-patak partján rendezik meg. Erre is utalva Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester és Kósa Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője is kiemelte, hogy a Józsa az egyik legdinamikusabban fejlődő városrész. A politikusok kiemelték: a Tócó-patakban jelenleg alig van víz, de a környezet néhány év múlva megváltozik, amikor megvalósul a régen várt Civaqua program és a Tisza vizét a Keleti-főcsatornán és a Tócó-patakon át a városba vezetik.

Az idei Csak nyúl elnevezésű fesztiválon is ötven csapat készít különféle nyúlételeket a Tócó-patak partján, jelezte a helyszínen Balázs Ákos (Fidesz-KDNP) alpolgármester, aki bejelentette azt is, hogy a fesztiválon résztvevő csapatok fákat is ültetnek a helyszínen az Ültessünk 10 000 fát Debrecenben program keretében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03