Elkapkodják külföldön ezt a magyar húst: itthon miért nem kell senkinek?

Elkapkodják külföldön ezt a magyar húst: itthon miért nem kell senkinek?

agrarszektor.hu
A nyúlhús régi alapanyaga a magyar konyhának, amely többféleképpen - sütve, rántva, pörköltnek - egyaránt elkészíthető. A magyarok azonban méltatlanul mellőzik ezt a fehérjeforrást. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nyúl Terméktanács adatai szerint, a hazai nyúlágazat az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül, s bár a pozitív trend idén megtört, a nyugat-európai piacokon jelentkező nyúlhiány lehetőséget teremthet az ágazat hazai szereplőinek a piacszerzésre - olvasható a HelloVidék oldalán.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a hazai nyúlhústermelés, a pozitív trendet csak az orosz-ukrán háború nyomán kialakult nehéz gazdasági helyzet tudta megtörni. A NAK és a Nyúl Terméktanács piaci körképe szerint az ágazat 2022-ben figyelemre méltó eredményt ért le, 2023-ban azonban a vártnál is jelentősebb volt a visszaesés.

A jelenség nemcsak hazánkban figyelhető meg, a nyúlágazat Nyugat-Európában is válságba került. Miközben itthon 2023-ban 20%-os termeléscsökkenésről lehet beszélni az első félév adatait vizsgálva, a francia, a spanyol és az olasz nyúltenyésztők 30%-os visszaesésről adtak számot. A válság tehát nemcsak nehézségeket hozott a hazai nyúltartóknak, hanem egyben lehetőséget is jelent számukra: a nyugat-európai termelés csökkenésével keletkező vágónyúlhiányt - a szükséges fejlesztéseket követően - a magyar nyúlágazat pótolhatja.

Sajnos nagyon kevés magyar fogyaszt nyúlhúst

Bár a nyúlhús kiváló fehérjeforrás, a magyarok körében mégsem elterjedt a fogyasztása, a hazai nyúlágazat ezért jelentősen exportorientált. Emiatt - az európai uniós előírások mellett - a termelőknek teljesíteniük kell a külföldi vevők sokszor az uniósnál is szigorúbb elvárásait. A magyar nyúltenyésztők és -feldolgozók számos minőségbiztosítási rendszerben bizonyították elkötelezettségüket és hatékonyságukat a fenntarthatóság és az állatjólét területén.

A nyúlágazat fejlődését az elmúlt időszakban több tényező is nehezítette. Más állattenyésztési ágazatokat is érintő gondok - a termelési költségek ugrásszerű emelkedése, az orosz-ukrán háború nyomán kialakult infláció - mellett a világszinten is egyre nagyobb méreteket öltő, úgynevezett RHD járvány okozta kihívással is szembe kellett nézniük a nyúltenyésztőknek. Az Agrárkamara minden rendelkezésre álló eszközzel segíti a nyúlágazat szereplőit abban, hogy folyamatosan biztosítani tudják a hazai és a külföldi piacok biztonságos és tápláló hazai nyúlhússal való ellátását.

Miért érdemes fogyasztani?

A nyúlhús könnyen emészthető, zsírszegény, egészséges és ízletes fehér hús, semmilyen allergén anyagot nem tartalmaz. A húsfélék közül a nyúlhús rendelkezik a legmagasabb fehérjetartalommal. Kedvező táplálkozás-élettani hatásai alkalmassá teszik arra, hogy a diétás étrenden élők, a kisgyermekek és az idősek számára is ajánlott alapanyag. Nem véletlen, hogy számos bébiételgyártó emelte be a kínálatába, a csecsemőknek már négyhónapos kortól ajánlott a nyúlhús fogyasztása.

Mennyibe kerül most a nyúlhús?

A HelloVidék most is megnézte a nagyobb áruházak kínálatát, és azzal kellett szembesülnie, hogy az Auchan, az ALDI és a Tesco online shopjában nincs semmiféle nyúlhús. Ezzel szemben a Spar online kínálatában (november 15-i árakról beszélve) a nyúlmáj ára 1399 Ft/csomag, a darabolt nyúlhús 2199 Ft/csomag, a pecsenye nyúl combfilé 2399 Ft/csomag, a pecsenye nyúl lapocka pedig 2499 Ft/csomag áron kapható. Vidéki tekintetven a Matusz-Vad kínálatát is megnzétük, hiszen rendelni lehet tőlük akár online is. Náluk a nyúlgerinc ára 4539 Ft/kg, pecsenye nyúlcomb 3499 Ft/kg, a nyúllapocka 2119 Ft/kg, a nyúlmáj ára pedig 1819 Ft/kg. Ez alapján látható, hogy a nyúlhús tekintetében a nagyobb húsáruházakat, húsboltokat és magukat a termelőket kell megkeresni, mivel az áruházakban a jelek szerint nem szerepel az állandó kínálatban.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?