Elkapkodják külföldön ezt a magyar húst: itthon miért nem kell senkinek?

Elkapkodják külföldön ezt a magyar húst: itthon miért nem kell senkinek?

agrarszektor.hu
A nyúlhús régi alapanyaga a magyar konyhának, amely többféleképpen - sütve, rántva, pörköltnek - egyaránt elkészíthető. A magyarok azonban méltatlanul mellőzik ezt a fehérjeforrást. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nyúl Terméktanács adatai szerint, a hazai nyúlágazat az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül, s bár a pozitív trend idén megtört, a nyugat-európai piacokon jelentkező nyúlhiány lehetőséget teremthet az ágazat hazai szereplőinek a piacszerzésre - olvasható a HelloVidék oldalán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a hazai nyúlhústermelés, a pozitív trendet csak az orosz-ukrán háború nyomán kialakult nehéz gazdasági helyzet tudta megtörni. A NAK és a Nyúl Terméktanács piaci körképe szerint az ágazat 2022-ben figyelemre méltó eredményt ért le, 2023-ban azonban a vártnál is jelentősebb volt a visszaesés.

A jelenség nemcsak hazánkban figyelhető meg, a nyúlágazat Nyugat-Európában is válságba került. Miközben itthon 2023-ban 20%-os termeléscsökkenésről lehet beszélni az első félév adatait vizsgálva, a francia, a spanyol és az olasz nyúltenyésztők 30%-os visszaesésről adtak számot. A válság tehát nemcsak nehézségeket hozott a hazai nyúltartóknak, hanem egyben lehetőséget is jelent számukra: a nyugat-európai termelés csökkenésével keletkező vágónyúlhiányt - a szükséges fejlesztéseket követően - a magyar nyúlágazat pótolhatja.

Sajnos nagyon kevés magyar fogyaszt nyúlhúst

Bár a nyúlhús kiváló fehérjeforrás, a magyarok körében mégsem elterjedt a fogyasztása, a hazai nyúlágazat ezért jelentősen exportorientált. Emiatt - az európai uniós előírások mellett - a termelőknek teljesíteniük kell a külföldi vevők sokszor az uniósnál is szigorúbb elvárásait. A magyar nyúltenyésztők és -feldolgozók számos minőségbiztosítási rendszerben bizonyították elkötelezettségüket és hatékonyságukat a fenntarthatóság és az állatjólét területén.

A nyúlágazat fejlődését az elmúlt időszakban több tényező is nehezítette. Más állattenyésztési ágazatokat is érintő gondok - a termelési költségek ugrásszerű emelkedése, az orosz-ukrán háború nyomán kialakult infláció - mellett a világszinten is egyre nagyobb méreteket öltő, úgynevezett RHD járvány okozta kihívással is szembe kellett nézniük a nyúltenyésztőknek. Az Agrárkamara minden rendelkezésre álló eszközzel segíti a nyúlágazat szereplőit abban, hogy folyamatosan biztosítani tudják a hazai és a külföldi piacok biztonságos és tápláló hazai nyúlhússal való ellátását.

Miért érdemes fogyasztani?

A nyúlhús könnyen emészthető, zsírszegény, egészséges és ízletes fehér hús, semmilyen allergén anyagot nem tartalmaz. A húsfélék közül a nyúlhús rendelkezik a legmagasabb fehérjetartalommal. Kedvező táplálkozás-élettani hatásai alkalmassá teszik arra, hogy a diétás étrenden élők, a kisgyermekek és az idősek számára is ajánlott alapanyag. Nem véletlen, hogy számos bébiételgyártó emelte be a kínálatába, a csecsemőknek már négyhónapos kortól ajánlott a nyúlhús fogyasztása.

Mennyibe kerül most a nyúlhús?

A HelloVidék most is megnézte a nagyobb áruházak kínálatát, és azzal kellett szembesülnie, hogy az Auchan, az ALDI és a Tesco online shopjában nincs semmiféle nyúlhús. Ezzel szemben a Spar online kínálatában (november 15-i árakról beszélve) a nyúlmáj ára 1399 Ft/csomag, a darabolt nyúlhús 2199 Ft/csomag, a pecsenye nyúl combfilé 2399 Ft/csomag, a pecsenye nyúl lapocka pedig 2499 Ft/csomag áron kapható. Vidéki tekintetven a Matusz-Vad kínálatát is megnzétük, hiszen rendelni lehet tőlük akár online is. Náluk a nyúlgerinc ára 4539 Ft/kg, pecsenye nyúlcomb 3499 Ft/kg, a nyúllapocka 2119 Ft/kg, a nyúlmáj ára pedig 1819 Ft/kg. Ez alapján látható, hogy a nyúlhús tekintetében a nagyobb húsáruházakat, húsboltokat és magukat a termelőket kell megkeresni, mivel az áruházakban a jelek szerint nem szerepel az állandó kínálatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06