Új szenzáció épül: ezekkel csalogatja a látogatókat a Kiskunsági Nemzeti Park

Új szenzáció épül: ezekkel csalogatja a látogatókat a Kiskunsági Nemzeti Park

agrarszektor.hu
Változatos növény- és állatvilágával, színes programkínálatával a Kiskunsági Nemzeti Park a kirándulók egyik kedvelt célpontja. Évente 100 ezer regisztrált látogatót fogadnak létesítményeikben és programjaikon, például a különböző szervezett túrákon, rendezvényeken, tanösvényeken vagy a kecskeméti Természet Házában. A nemzeti park látogatóközpontja, 25 tanösvénye, 6 bemutatóhelye, 2 erdei iskolája kínál kikapcsolódást az ide érkezőknek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Évről évre egyre népszerűbbek a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szakvezetéses túrái, a gyalogos és kerékpáros túrák, kenutúrák, és a hobbifotósoknak szervezett programok. A látogatókat olyan különleges élményekkel várják, mint a tiszavirág túra, vadvirág túra, részt vehetnek hajnali túzoklesen, darulesen, ellátogathatnak a különleges homokbuckákhoz, de kipróbálhatják magukat hajóskapitányként is a Tiszán - olvasható az Agrárminisztérium közleményében. A térség turisztikai vonzereje hamarosan tovább növekszik, hiszen rövidesen egy, a madárvilág bemutatását célzó fejlesztés veszi kezdetét a Csaj-tónál. Egy hajtánypálya kialakításával a látogatók a madarak zavarása nélkül tudnak majd bepillantani a különleges fajok életébe. A fejlesztés két ütemben valósul majd meg, és a hajtánypálya kialakítása mellett magában foglalja majd a töltések és gátak helyreállítását, valamint fogadóépületekkel és kiszolgáló létesítményekkel is bővül a terület. A beruházás első szakasza várhatóan 2022 tavaszára készül el.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Forrás: Agrárminisztérium

A csaj-tavi tórendszer mélyebb részein a hazánkon átvonuló liba- és récefajok ezrei táplálkoznak és pihennek vonulási időszakban, a sekélyebb részek pedig a gázló- és partimadaraknak nyújtanak tökéletes élőhelyet. A nádasokban hazánk gyakorlatilag összes gémféléje költ, a 4-es tóban kialakított mesterséges szigeten évente 5-700 pár dankasirály, 220-300 pár szerecsen sirály és 10-20 pár küszvágó csér költ. A természetvédelmi kezelésnek köszönhetően idén először a tórendszeren kialakított zátonyon a hazánkban fészkelő gulipán állomány kétharmada, mintegy 280 pár rakott fészket.

A Kiskunsági Nemzeti Park egyik emblematikus madara a túzok, hiszen a Felső-Kiskunságban él a fokozottan védett faj hazai állományának nagy része. A szakemberek a legutóbbi felméréskor 569 példányt számoltak a szikes pusztákon. Jelenleges is zajlik a költés, a túzokcsibék nagy része ezekben a napokban kel ki. Mivel a túzok talajon fészkel, előszeretettel választja a magasabb füvű gyepeket, szántókat, vagy akár a gabona- és lucernatáblákat, ezért különösen fontos, hogy az érintett területeken a mezőgazdasági munkák során kiemelt figyelmet fordítsanak a túzokcsibékre. A fiókák ugyanis 6-8 hét alatt erősödnek meg annyira, hogy már képesek legyenek felrepülni.

Forrás: Agrárminisztérium

Nem csupán páratlan madárvilágáról ismert a Kiskunsági Nemzeti Park, az igazgatóság vagyonkezelésében található a magyar házi bivaly legnagyobb állománya, több mint 1000 egyeddel. Emellett a magyar szürke szarvasmarha tenyésztése és genetikai állományának megőrzése is nagy múltra tekint vissza, jelenleg 7 tenyésztési vonalat tartanak fenn, Bugacon 4, Izsákon pedig 3 gulya legel. A Kiskunsági Nemzeti Parkot 1975-ben alapították, azóta kiterjedése több mint másfélszeresére nőtt. A védett természetvédelmi területek száma pedig a kezdeti kettőről húszra emelkedett. A nemzetipark-igazgatóságok között a Kiskunsági rendelkezik a második legnagyobb kiterjedésű területtel a vagyonkezelésében lévő és a haszonbérbe adott területeket tekintve egyaránt.

Címlapkép forrása: Agrárminisztérium

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?