2021. június 25. péntek Vilmos

Hírek - Állat

Sikeres volt a védekezés: egyre több él ebből a madárból Magyarországon

Sikeresnek bizonyult az MVM Démász túzokvédelmi programja, így Magyarországon is növekedett a túzokállomány. 2021-ben 1553 madarat regisztráltak a kelet-pannon régióban, ebből 957 egyed él az MVM Démász Áramhálózati Kft. üzemeltetési területén, amely a Magyarországon élő túzokok 61,6%-a. A Kárpát-medencében összesen 2173 madarat számláltak.
 
 

Az MVM áramhálózati társasága, az MVM Démász Áramhálózati Kft. 2018-ban csatlakozott az Agrárminisztérium és a nemzeti parkok túzokvédelmi projektjéhez, és vállalta, hogy azokon a területeken, ahol a legnagyobb számban élnek a védett madarak, a légvezetéket földkábelre cseréli, és elbontja a vezetékrendszert tartó oszlopokat. A társaság a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság területén már valamennyi érintett szabadvezetékét földkábellel váltotta ki. Jelenleg a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság területén zajlik a villamos hálózat túzokvédelmi átalakítása.

A Dél-Alföld villamosenergia-ellátását biztosító MVM Démász Áramhálózati Kft. már 2005-től önként vezette be a villamoshálózat-üzemeltetési, -létesítési gyakorlatába a madárvédelmi szempontok érvényesítését. Az ennek eredményeként az elmúlt években madárbarát módon megépített és átépített hálózat értéke több tízmilliárd forint. Mindezzel párhuzamosan az MVM Démász saját fejlesztésű megoldásával közel 30 ezer középfeszültségű oszlopon biztosította a madarak áramütés elleni védelmét.

Az MVM különös figyelmet fordít a fokozottan védett túzokokra, a gólyákra, a kék vércsékre. Annak érdekében, hogy a védett madarakra veszélyes hálózati szakaszokat minél előbb madárbaráttá tudják alakítani, a társaság szakemberei a hálózatépítési, hálózatrekonstrukciós munkák tervezése során továbbra is szorosan együttműködnek a madárvédelmi szakemberekkel és a nemzeti parkok munkatársaival.

A túzok legnagyobb egybefüggő közép-európai fészkelőállománya a Kárpát-medencében, azon belül Magyarországon található. A túzok Magyarországon 1971 óta számít védett, 1979 óta pedig fokozottan védett fajnak, természetvédelmi értéke eléri a fejenként egymillió forintot. Az Agrárminisztérium kiemelten kezeli a túzokok megóvását, mert a faj nagyban hozzájárul Magyarország biológiai sokszínűségének megőrzéséhez.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu