Különleges módszerrel védik a madarakat a Nagykunságon: te hallottál már ilyet?

Különleges módszerrel védik a madarakat a Nagykunságon: te hallottál már ilyet?

agrarszektor.hu
Az OPUS TITÁSZ Zrt. folytatja a korábbi évek munkáját a túzokok védelméért. A társaság újabb, több mint 6 kilométer hosszú szakaszon viszi föld alá a villamos vezetékeket a védett madarak élőhelyein, Dévaványa és Túrkeve között. Az érintett szakaszon a középfeszültségű légvezeték bontási munkálatai befejeződtek, a földkábelezés megvalósításához mintegy 540 millió forint értékű beruházás valósult meg az előző években. Az átépítéshez elengedhetetlen fejlesztések részeként két alállomás és két transzformátor állomás került átépítésre, valamint egy középfeszültségű kapcsoló állomás is létesült.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az élővilág megóvása érdekében meghatározó fontosságú, hogy a villamosenergia-elosztó társaságok egyre nagyobb mértékben alkalmazzák a madárvédelem szempontjából előremutató megoldásokat. A legjobb megoldások megtalálása és alkalmazása érdekében az elosztói engedélyes társaságok évek óta együttműködnek az Agrárminisztériummal, nemzeti parkokkal és a madárvédelmi szakemberekkel.

Az OPUS TITÁSZ Zrt. működési területén 2019-ben kezdődtek meg a munkálatok a túzokok védelméért. A program célja a Dévaványa és Túrkeve közötti 18 kilométeres szakasz villamosvezeték-hálózatának föld alá vezetése. A túzok a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület címerállataként a hazai természetvédelem egyik jelentős szimbóluma is, így a megóvásukra irányuló tevékenységek kiemelt jelentőséggel bírnak. A hálózat átalakításra azért van szükség, mert a túzok az egyik legnagyobb röpképes madárként, jellemzően alacsonyan repül, és nehezen tud repülési irány változtatni, így nagyobb a kockázata annak, hogy oszlopoknak, illetve a légvezetékeknek ütközik.

A túzokvédelmi projekt indulását követően két alállomás átépítése, valamint a légvezetékek földkábelre cserélése valósult meg 3,5 kilométer hosszú szakaszon. A program következő fázisában a társaság szakemberei további 7,1 kilométeren helyeztek a föld alá 22 kV-os, középfeszültségű földkábeleket, emellett két transzformátor állomás és egy középfeszültségű kapcsoló állomás is létesítésre került. A beruházás, melynek értéke 540 millió forint, elengedhetetlen része volt annak a munkának, mely biztosította, hogy föld alá kerülhessenek a vezetékek. A madárbarát villamosvezeték-hálózat kialakításának munkafolyamata annak az elsődleges szempontnak a figyelembevételével történik, hogy az átépítés során az ellátásbiztonság folyamatosan fennmaradjon.

A vállalat a túzokvédelmi programján túl, a tevékenységi területén honos, nagy számban elterjedt madárfajok, mint például a gólyák és a ragadozómadarak védelméért is sokat tesz. A társaság erőfeszítéseinek célja, hogy hosszú távú és megbízható megoldást nyújtson az elektromos vezetékek okozta madárbalesetek számának mérséklésére, valamint, hogy folyamatos innovációval tartsa fenn a biztonságos energiaszolgáltatást a madarak számára is veszélytelen hálózaton.

Az OPUS TITÁSZ Zrt. működési területén 3997 darab gólyafészek tartó van elhelyezve, és a területileg illetékes Nemzeti Parkok, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és saját kezdeményezésre is kerülnek fel további fészektartók. A tavalyi év során 113 gólyafészek tartót, valamint tucatnyi kerecsensólyom költőládát szereltek fel a vállalat szakemberei. Mindezek mellett folyamatos az egyeztetés a társaság és a madárvédelmi szakemberek között annak érdekében, hogy az újabb és újabb hálózati megoldások kifejlesztésével és bevezetésével a közös munka a jövőben is eredményes legyen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 27. 09:47