Gyakori kerti kártevő a mezei hörcsög: Hány évig él egy hörcsög, miért harap a hörcsög, mit tegyünk hörcsög ellen?

Gyakori kerti kártevő a mezei hörcsög: Hány évig él egy hörcsög, miért harap a hörcsög, mit tegyünk hörcsög ellen?

agrarszektor.hu
Mezei hörcsög és más hörcsög fajták, hörcsög nevek: hörcsög ketrec csapda hörcsög ellen. Tudd meg, mi van, ha a hörcsög fura hangot ad ki, miért eszi meg a hörcsög a kölykeit!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kertünkben nem csak a rovarok, a növénybetegségek és a növényi kártevők ütik fel rendszeresen a fejüket, hanem a kisebb-nagyobb testű emlős állatok is: ezek közül az egyik legismertebb, legjellegzetesebb élőlény a mezei hörcsög, más néven kerti hörcsög vagy vadhörcsög. A mezei hörcsög előszeretettel lakmározik a zsenge növényi részekből, így a háztáji veteményes nem csak a család számára igazi csemege, hanem a hörcsögöt is jóllakatja vacsorára.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Cikkünkben eláruljuk, milyen állat a hörcsög, milyen hörcsög fajták vannak és mit érdemes tudnunk a hörcsög kapcsán. Hány évig él egy hörcsög, mi történik, ha a hörcsög hangot ad ki, agresszíven viselkedik az emberrel szemben? Miért harap a hörcsög, illetve miért eszi meg a hörcsög a kölykeit ugyanúgy, mint a ketrecben tartott társai

Milyen állat a mezei hörcsög?

A hörcsög egy Magyarországon, Közép- és Kelet-Európában gyakori rágcsálófaj, elsősorban alföldeken, kertek, illetve mezőgazdasági területek közelében él. A vadon élő hörcsög Nyugat-Európában az elmúlt évek során megritkult, így egyre több országban nyilvánították védetté a mezei hörcsögöt. Érdekesség, hogy habár Magyarországon a mezei hörcsög által lerágott kertek hétköznapinak számítanak, mezőgazdasági kártételük pedig jelentős, a hörcsög hazánkban is súlyosan veszélyeztetett fajként van számon tartva, vagyis példányait nem szabad elpusztítani akkor sem, ha kárt tesznek kertünkben! Egy mezei hörcsög eszmei értéke 25.000 Ft.

Hogy néz ki a mezei hörcsög?

A mezei hörcsög azok számára, akik nem láttak még élőben, leginkább a ketrecben tartott aranyhörcsög nagyobb, színesebb verziójaként tűnhet fel. A mezei hörcsög egy viszonylag nagytermetű kerti rágcsáló, a hörcsög testhossza 20-27 cm között mozog, alkata zömök, hengeres, vagy csepp alakú. A hörcsög testtömege változó: 200 és 500 gramm között bármekkora példányok előfordulhatnak kertünkben. A mezei hörcsög bundája igazán jellegzetes: a hörcsög feje világosbarna, fehér és sötétebb, sárgás sávokkal tarkítva, a hasa pedig egészen sötét barna vagy fekete. A mezei hörcsög más kerti rágcsálóktól könnyen megkülönböztethető kerek füleiről, illetve arról, hogy nincs hosszú farka, mint például a patkánynak.

Gyakori kerti kártevő a mezei hörcsög: Hány évig él egy hörcsög, miért harap a hörcsög, mit tegyünk hörcsög ellen?

A mezei hörcsög életmódja

A hörcsög a párzási időszakot leszámítva magányosan élő, éjjel, illetve alkonyatkor aktív állat. A hörcsögök földalatti járatokban élnek, minden egyed saját járatokkal és egy, vagy több éléskamrával rendelkezik, amelyekben egész nyáron halmozzák az elemózsiát. Annak ellenére, hogy a mezei hörcsög nem szereti más egyedek közelségét, kolóniákban élnek, vagyis egy-egy területre koncentrálódik az állatok előfordulása. Hogy ne sértsék meg egymás territóriumát, mirigyváladékukkal hagynak egyedi szagmintát a hörcsögkotorék bejáratainál.

A hörcsög egy rendszerezetten élő állat, 6-8 méter hosszú kotorékának rendszerint több ki-és bejárata van, így veszély esetén a mezei hörcsög pillanatok alatt képes eltűnni, visszahúzódni biztonságot jelentő otthonába. A kotorék több kamrából áll, mindegyik üregnek megvan a saját rendeltetése: a hörcsög külön hálókamrában alszik, vannak éléskamrái, sőt, mivel a mezei hörcsög egy tiszta állat, a téli hónapokra még egy latrinát is fenntart, ugyanis a hideg időben még üríteni sem jön fel a földfelszínre. Amikor a mezei hörcsög latrinája megtelik, egyszerűen betemeti és készít magának egy újat.

A hörcsög elsősorban növényi részekkel, zsenge növényi szárakkal, termésekkel, mezőgazdasági és kerti kultúrnövényekkel táplálkozik (kifejezetten kedveli például a répát), kedveli a gabonafélék magvait és a gyümölcsöket - például, ha egy fa alatt az elhullott almákon rágásnyomokat találunk, nagy eséllyel a mezei hörcsög költötte el éjjeli lakomáját. A terményt a mezei hörcsög a pofazacskóiban gyűjti, majd elhurcolja éléskamrájába, a téli álomra készülődve. Az sem ritka, ha a hörcsög táplálkozása során elejt kisebb-nagyobb rovarokat, csigákat, gilisztákat, amelyek nagyszerű fehérjeforrások a hörcsög számára.

A hörcsög a téli álomra készülődve akár 10-30 kg mennyiségű magot is felhalmozhat az éléskamrájába, amelyek a járatokkal egyetemben a földfelszín alatt 1-2 méter mélységben fekszenek. Ez a mélység megóvja a hörcsögöt és az éléskamrát is a fagytól. A mezei hörcsög az októbertől márciusig tartó téli álom időszakában rendszeresen felébred, ilyenkor az éléskamrában felhalmozott élelemből táplálkozik, ürítésre pedig a latrináját használja. A táplálkozáson és az ürítésen kívül az egész telet alvással tölti a hálókamrájában, amit puha növényi részekkel bélel ki, hogy kényelmes legyen számára a hosszú, hideg hónapok alatt.

Gyakori kerti kártevő a mezei hörcsög: Hány évig él egy hörcsög, miért harap a hörcsög, mit tegyünk hörcsög ellen?

Hány évig él egy hörcsög?

A mezei hörcsög a legtöbb rágcsálóhoz hasonlóan nem él sokáig, ellenben nagyon szapora állat, így megfelelő körülmények között bőségesen növekszik a populáció. A mezei hörcsög átlagosan 3 évig él, de az idősebb, 4-5 éves példányok sem ritkák.

A hörcsög szaporodása

A hörcsög szapora állat: ha az időjárás kedvezően alakul számára, egy nőstény mezei hörcsög évi 2-3 alomnyi kölyköt is felnevel. Áprilistól júliusig tart a hörcsög szaporodási időszaka, a mindössze 16 napig tartó vemhességet követően 4-16 kölyköt hoz a világra. A hörcsög kölykei egészen aprók, vakon születnek, az anya állat gondoskodására szorulnak. Születéskori testtömegük mindössze 7-8 gramm, azonban gyorsan fejlődnek, a selymes szőrzetük pár napon belül kialakul. 2 hetesen már kinyílik a szemük, 3 hetes koruktól fogva önállóan táplálkoznak, egy héttel később pedig elhagyják az anyahörcsög fészkét és önálló életet kezdenek élni. Az életerős nőstény példányok akár 6 hét múlva ivaréretté válnak, így nem ritka, hogy már azon az éven tovább szaporodnak a kölykök.

Miért eszi meg a hörcsög a kölykeit?

Mind a mezei hörcsög, mind a ketrecben tartott más hörcsög fajták esetében megfigyelhetjük, hogy az anyaállat alkalmanként elfogyasztja frissen született, magatehetetlen kölykeit. A hörcsög ezt ösztönösen teszi, ha úgy ítéli meg, hogy egyes kölykök csenevészek, alkalmatlanok a fejlődésre, vagy ha az állat szerint nem megfelelő az alkalom (ínséges idők járnak) a szaporodásra.

A hörcsög természetes ellenségei

A hörcsög a legtöbb rágcsálóhoz hasonlóan a zsákmányállatok csoportjába tartozik: a mezei hörcsög táplálékul szolgál a nagyobb testű ragadozó madaraknak (például bagolyfélék, parlagi sas), illetve az emlősöknek is. A mezei hörcsög kedvelt tápláléka a görénynek, aki még a hörcsögvacokba is képes követni őt, a földfelszín fölött pedig gyakran elkapják őket a rókák is. Habár a hörcsög a besorolása szempontjából védett állat, az egyik legnagyobb ellensége maga az ember, ugyanis mezőgazdasági és háztáji kártétele miatt bevett szokás a hörcsög irtása.

A hörcsög agresszív viselkedése: Miért harap a hörcsög?

A mezei hörcsög egy meglehetősen agresszív állat - ne a ketrecben élő, szelíd hörcsög fajták alapján kezeljük -, ugyanis a vadonban számtalan alkalommal kell megvédenie az életét. A hörcsög támadás esetén, vagy ha sarokba szorítva érzi magát, az emberrel szemben is agresszív, ilyenkor a hátsó lábaira állva felfújja magát, fogait csikorgatja, csattogtatja. Sokakban felmerül a kérdés, mit tegyünk, ha a hörcsög fura hangot ad ki, például sziszeg, puffog - ebben az esetben minél előbb hagyjuk magára az állatot, mert ha éles rágófogaival támadásba lendül, veszélyes sebet képes az embernek is okozni!

A hörcsög irtandó kártevő volt, de védett lett

A mezei hörcsög a 20. század végéig Európa szinten elterjedt rágcsálóként hatalmas károkat volt képes okozni, éppen ezért a gazdák minden lehetséges módot megragadtak a faj kiirtása érdekében, beleértve a hörcsög csapdát (élvefogó hörcsög ketrec vagy fojtócsapda), a mérget és a járatok elgázosítását is. A hörcsög bőrét, prémjét hasznosították, Nyugat-Európában keresett cikk volt még a 2000-es évek elején is. A 90-es években a mezei hörcsög olyan mértékű pusztítást végzett, hogy a hörcsögös területeken, például Dél-Békésben kötelezővé tették az állat irtását, ha egy hektáron kettő példánynál többet fedeztek fel.

A hörcsög irtása, illetve a mélyműveléses talajmegmunkálás olyan szinten megritkította Európában a mezei hörcsög állományát, hogy a születendő új generációk nem tudták az irtás mértékével azonos szaporulatot tartani. Mivel számos mezőgazdasági területen az ember gyakorlatilag ellehetetlenítette a mezei hörcsög szaporodását, a hörcsögöt 2008-ban hazánkban is védetté nyilvánították.

A mezei hörcsög védetté nyilvánítása csak korlátozott mértékben volt képes gátat szabni a hörcsögirtás tevékenységének. Habár a hörcsög ma már nincs annyira elszaporodva, mint néhány évtizeddel ezelőtt volt, mezőgazdasági kártétele egyes termények esetén még mindig jelentős, így a gazdák a szabályok ellenére is irtják őket.

Hörcsög ellen élve fogó hörcsög ketrec

Ha több alkalommal is észleltük a háztáji kiskertben vagy egy nagyobb veteményesben a hörcsög jelenlétét, természetesen célszerű megszabadulnunk tőlük, ugyanis az egész éves munkák kárba veszhet mindössze néhány nap leforgása alatt. A falánk mezei hörcsög ellen helyezzünk ki kertünkben élve fogó csapdákat (nagyméretű hörcsög ketrec), amelyek a kihelyezett csalétekkel élve és sértetlenül elkapják az állatokat. Az így megfogott hörcsögöket ne bántsuk, szállítsuk el őket óvatosan a természetbe, majd engedjük el őket, így megfelelünk a természetvédelmi törvények előírásainak és emberséges módon, a hörcsög elpusztítása nélkül megszabadulhatunk a kártevőktől.

A mezei hörcsög Nyugat-Európában már vörös listás vadállat, ugyanis a mezőgazdasági tevékenységeknek és az irtásnak köszönhetően 75%-kal csökkent a természetes populációja. A Természetvédelmi Világszövetség szerint, ha a mezei hörcsög pusztítása továbbra is ilyen ütemben zajlik, az olyan országokban, mint Franciaország, a mezei hörcsög a következő 20-30 évben teljesen kihalhat. A hörcsög elleni védekezés természetesen minden kertben a kertész, gazda alapvető joga, azonban hangsúlyozzuk, hogy akármilyen súlyos a probléma, próbáljunk megfelelni a hatályos rendelkezések előírásainak!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58