Komoly lépésre készül az ausztrál hatóság: több ezer lovat irtanának ki a térségben

Komoly lépésre készül az ausztrál hatóság: több ezer lovat irtanának ki a térségben

agrarszektor.hu
Az ausztrál hatóságok mintegy 10 ezer elvadult lovat akarnak kiirtani vagy áttelepíteni Új-Dél-Walesben. Egyes szakértők szerint ugyanakkor a terv nem elég a túlszaporulat megfékezésére.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ausztráliában nagyjából 25 ezer brumby-ló él, az állatok elvadult házi lovak leszármazottai. A populáció nagy részének az Új-Dél-Wales és Victoria államban, illetve a fővárosi területen található hegyvidék, az úgynevezett Ausztrál-Alpok ad otthont - írta meg a 24.hu a Live Science információi alapján. A ló a térségben invazív fajnak számít, az állatok gyorsan szaporodnak, és komoly károkat okoznak az élővilágnak.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Az egyik különösen fenyegetett régió a Kosciuszko Nemzeti Park, ahol több mint 14 ezer brumby lelhető fel. Egy, az új-dél-walesi nemzeti parkszolgálat által kiadott terv alapján a környéken a hatóságok 3 ezerre akarják csökkenteni az egyedszámot, a megmaradt példányokat pedig a park területének 32%-án tartanák fenn. Ezzel elvileg megőriznék a brumbyk kulturális jelentőségét, miközben az ökológiai problémát is mérsékelnék. A fővárosi területen ennél szigorúbban lépnek fel a lovakkal szemben, és Victoria államban is komolyabb beavatkozást terveznek.

Az Ausztrál Tudományos Akadémia közelmúltban megjelent nyílt levele alapján az új-dél-walesi terv nem elég. A 69 aláíró szerint ekkora egyedszámcsökkentéssel nem lehet megóvni a parkot a lovak hatásaitól, a hatóságok pedig a brumby-párti lobbistáknak kedveznek. John Shine, az akadémia elnöke kiemelte, a kérdésben a tudományra kellene hallgatni. A szakértők úgy látják, a helyi lovak számát jóval 3 ezer alá kellene csökkenteni. A Kosciuszko Nemzeti Park területén számos veszélyeztetett faj él, de a szakemberek szerint a térség túl ökológiája törékeny ahhoz, hogy nagy testű növényevők lakják.

(Címlapkép forrása: Wikimedia Commons)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06