Új kártevő jelent meg Magyarországon: óriási pusztítást végezhet a szőlőültetvényeken

Új kártevő jelent meg Magyarországon: óriási pusztítást végezhet a szőlőültetvényeken

agrarszektor.hu
Igen jelentős károkat tudnak okozni a szőlőben az élénkzöld lepkekabóca, ezért elkezdték feltérképezni a terjedésüket. Kóbor Péter, az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének tudományos munkatársa elmondta, hogy egy észak-amerikai elterjedésű fajról van szó, de hazánkban rokona a 2004 óta is ismert lepkekabócának.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szakember, mint fogalmazott, ezek a rokon fajok közösségeket is alkotnak élőhelyükön; az átfedő élőhely, illetve tápnövényspektrumuk teszi ezt lehetővé. 2004-ben mutatták ki először a kontinensen Olaszországban, ezek után terjedni kezdett, Svájcból, Románia déli részéből, Szlovéniából, Ausztriából és Franciaországból ismerik hazánkon kívül. Táplálékába tartoznak a mezőgazdasági termesztés szempontjából fontos növények - írja az Infostart.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kóbor Péter figyelmeztetett, hogy elsősorban a szőlőkben tud tojásrakásával problémákat okozni, mivel a nőstények tojócsövüket a fiatal hajtásokba szúrva rakják le tojásaikat, így a hajtáson seb keletkezik - ez pedig nem egy szimpla mechanikai sérülés, hanem további fertőzések bejutási pontja is. A kabóca egyébként legnagyobb valószínűséggel mezőgazdasági szállítmányokkal, például szőlőbehozatallal érkezhetett, ráadásul a mérsékelt övi klímában jól is érzi magát. Kérdés, hogy vajon szükséges-e ellene bármilyen fellépés? A szakember úgy véli, hogy Európában jelentős károkozása nem ismert ugyan, de terjedőben van. A későbbi események viszont akár beavatkozást is indokolhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?