Döbbenetes dolog derült ki a rovarokról: ezt sokan nem gondolták volna

Döbbenetes dolog derült ki a rovarokról: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
A tudósok régóta próbálnak rájönni arra, hogy a rovarok éreznek-e fájdalmat, és ha igen, akkor hogyan, milyen módon. A korábbi kutatások arra engedtek következtetni, hogy az ízeltlábúak valószínűleg érzékelik a fájdalmat, ám egy friss kutatás most ennél is tovább jutott. Az eredményen pedig nemcsak a tudósok lepődtek meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tudomány régóta próbálja kideríteni, hogy a rovarok vajon éreznek-e fájdalmat, és ha igen, hogyan. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy valószínűleg igen, érzékelik a fájdalmat, egy friss kutatás pedig most arra a következtetésre jutott, hogy valószínűleg hasonló módon, mint a gerincesek - írta meg a 24.hu az IFL Science értesülései alapján. Egy újonnan megjelent tanulmány viselkedési, idegtudományi és molekuláris bizonyítékokat kombinál annak alátámasztására, hogy a rovarok a gerincesekhez hasonló módon éreznek fájdalmat. Ez érdekes következményekkel járhat a biológiai kísérletekkel kapcsolatban: a gerincesekre, sőt, most már például a polipokra is vonatkoznak szigorú etikai szabályok, egyelőre azonban a gyümölcsmuslica-kutatóknak nem kell tekintettel lenniük a kísérleti alanyaik fájdalomküszöbére. Ez hamarosan akár meg is változhat, ugyanis a Proceedings of the Royal Society B szaklapban megjelent tanulmány szerint a rovarok fájdalomérzetét azért nem kutatják olyan intenzíven, mert a tudósok is félnek attól, mit találnak. Számos fontos kísérlet kerülhet veszélybe akkor, ha rovarokon sem etikus kísérletezni.

Az idegtudósok nyelvén a nocicepció, azaz idegi fájdalomérzékelés az idegrendszer kódolási módszere olyan káros vagy kellemetlen ingerekre, mint a szélsőséges hőmérséklet, nyomás vagy intenzív vegyi behatás. Az állatok (beleértve a rovarokat is) azért reagálnak ezekre a jelekre, hogy korlátozzák testük károsodását, ami akadályozhatja túlélésüket. Vita tárgya az, hogy a rovarok a központi idegrendszeren keresztül éreznek-e fájdalmat, mint mi, vagy a válasz lokalizált, például egy sérült végtagban jelenik csak meg. A rovarok központi idegrendszere sokkal kevésbé kifinomult, mint az emlősöké, mivel az agysejteknek csak egy elenyésző töredéke foglalkozik az ilyen inputok feldolgozásával. Különösen hiányoznak belőlük azok az opioid receptorok, amelyek elengedhetetlenek a fájdalomcsillapításhoz - legalábbis a saját agyunkban. A friss kutatás azonban azt állítja, hogy ez nem jelenti azt, hogy hiányoznak egy hasonló agyi kapacitás egyszerűbb változatai a rovarokban is.

A nocicepció szorosan összefügg a fájdalommal, de nem jelenti egészen ugyanazt. Testünk olykor a nociceptív reflexek alkalmazása nélkül is képes szabályozni a fájdalmat, különösen vészhelyzetekben, amikor a túl sok fájdalom elvonhatja a figyelmünket a szükséges tevékenységektől. A fájdalom ilyenkor később jelentkezik. Érdekes módon ennek a fordítottját is megfigyelték, amikor a nocicepció jelentkezik fokozódott fájdalomszint nélkül. Viszont nem ismerjük, hogy a nocicepció és a fájdalom miként kapcsolódnak egymáshoz a rovarokban, ezért a szerzők a rovarok nocicepció szabályozására való képességét vizsgálták.

A viselkedési vizsgálatok azt mutatják, hogy a rovarok módosíthatják a nocifenzív reakciókat. Az ilyen modulációt legalábbis részben a központi idegrendszer irányítja, mivel az ilyen fontossági sorrendet közvetítő információkat az agy dolgozza fel - mutatott rá a tanulmány. A szerzők azonosították a traumatikus események során rovarokban termelődő specifikus neuropeptideket, amelyek fájdalomcsillapítóként működhetnek, hasonlóan az opiátok emberi szervezetben betöltött szerepéhez.

További bizonyítékok is vannak arra, hogy a rovarok - más állatokhoz hasonlóan - hogyan válhatnak érzékennyé bizonyos fenyegetésekre. Ha gyümölcslegyeket többször magas hőmérsékletnek tesznek ki, a hő hatására egy idő után gyorsabban reagálnak. Az érzékenyítésben részt vevő egyes molekulák ugyanazok, mint az emberekben. Azonosították azokat a módokat is, ahogy a rovarok agyába eljutnak a nociceptív üzenetek. Ez a kutatás még mindig nem tudja megmondani, hogy a rovarok pontosan hogyan érzékelik a fájdalmat, de az eredmények arra utalnak, hogy vannak fájdalomreakcióik, méghozzá hasonlóak, mint a mieink - ez pedig akár hosszú távú következményekkel is járhat a rovarokat kísérleti alanyként használó kutatásokra.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?