Veszélyes állatbetegségre figyelmeztet a magyar hatóság: ezt jó, ha minden gazda tudja

Veszélyes állatbetegségre figyelmeztet a magyar hatóság: ezt jó, ha minden gazda tudja

agrarszektor.hu
Portugáliától Finnországig számos európai országban kimutatták az elmúlt hetekben a magas patogenitású madárinfluenza vírusát, ami egyértelmű igazolja, hogy a betegség továbbra is fokozott és folyamatos veszélyt jelent a baromfiállományokra. A Nébih felhívja az állattartók figyelmét, hogy állataik védelme érdekében kiemelten fontos a járványügyi előírások betartása!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt hetekben több európai országban is újra kimutatták a magas patogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusát. Augusztus közepétől összesen 13 nagylétszámú baromfitartó gazdaságban jelent meg a betegség Franciaországban, Hollandiában, Németországban, Portugáliában és Spanyolországban. Ugyanezen országokban, továbbá Belgium, Dánia, Finnország, Írország, Izland és Norvégia területén csaknem 150 vadmadárból is kimutatták a vírust a szakemberek - írja a Nébih. Hazánk 2022 július 27-től nyerte vissza az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) előírásai szerinti madárinfluenzamentes besorolását.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ugyanakkor a nemzetközi helyzet egyértelműen azt mutatja, még a kedvező besorolás sem adhat okot a járványvédelmi fegyelem lazítására. Sőt, a számos előnnyel járó státusz megőrzése érdekében az eddigieknél is fontosabb a biológiai biztonsági intézkedések szigorú és következetes betartása. A madárinfluenza elleni védekezésnek ugyanis jelenleg ez az egyetlen módja. A baromfiállomány madárinfluenza vírussal történő fertőződésének kockázatát a szárnyasok és vadon élő madarak találkozási lehetőségének csökkentésével, megakadályozásával lehet leghatékonyabban minimalizálni, így ennek biztosítása kiemelten fontos feladat minden baromfitartó számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?