Ez durva: ki nem találnád, milyen állatban azonosították a gyilkos vírust Európában

Ez durva: ki nem találnád, milyen állatban azonosították a gyilkos vírust Európában

MTI
A júniusban egy svéd tengerparton elpusztult disznódelfin madárinfluenza miatt halt meg. Ez az első, e cetfajnál azonosított eset a világon - közölte szerdán a Svéd Állatorvosi Intézet. Európa és Észak-Amerika a vadon élő madarakat sújtó madárinfluenza nagymértékű kitörésével néz szembe, amely korábban számos állattenyésztő telepet is megfertőzött.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

 Tudomásunk szerint ez a világon az első megerősített madárinfluenzás eset, amely egy disznódelfint (más néven: barna delfin) érintett

- mondta Elina Thorsson, a területért felelős állatorvos. Valószínű, hogy a disznódelfin valamilyen módon kapcsolatba került fertőzött madarakkal - magyarázta a szakértő.

Június végén még élve találták meg a fiatal hímet Svédország nyugati partjainál. Az arra járók hiába próbálták visszajuttatni a mélyebb vizekbe, a kimerültségtől szenvedő állat még aznap este kimúlt. Azóta az elhullott disznódelfin több szervében is kimutatták a madárinfluenza H5N1 vírusát.

A fókákkal szemben, amelyeknél számos alkalommal mutattak ki madárinfluenza-vírussal összefüggő megbetegedéseket, a cetek esetében alig néhány esetben észleltek influenzavírust - húzta alá Thorsson. A kutató hozzátette: más emlősöknél, például a vörös rókánál, a vidráknál, a hiúzoknál és a görényeknél viszont már kimutattak madárinfluenzás megbetegedést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03