Komoly veszélyben vannak a madarak Magyarországon: csak így kerülhető el a baj

Komoly veszélyben vannak a madarak Magyarországon: csak így kerülhető el a baj

agrarszektor.hu
A madárpusztulások egyik legfőbb oka a szabadvezetékek mentén történő áramütés vagy ütközés, éppen ezért kiemelt jelentőségű a madarakat fenyegető veszélyek mérséklése, amely számos hazai madárfaj természetvédelmi helyzetén javít - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a 13. MAVIR Madárvédelmi Konferencián, Tatán. Az államtitkár a konferencián elhangzott beszédében kiemelte, hogy a hazai madárvédelem tekintetében az állami erőfeszítés - az Agrárminisztérium és a nemzeti parkok munkája - rendkívül fontos, azonban szükség van a helybéliek, az önkormányzatok, a civil szervezetek és az áramszolgáltatók összefogására is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Rácz András hangsúlyozta, a madárvédelmi konferenciák hagyománya az Akadálymentes Égbolt megállapodás keretében létrejött együttműködésre alapul. A szabadvezetékek által a madarakra kifejtett veszélyek csökkentése a hazai madárfajok természetvédelmi helyzetén javítva hozzájárul az Európai Unió Biodiverzitás Stratégiájának célkitűzéseihez is. Ennek végrehajtásához nélkülözhetetlen a széles társadalmi összefogás, hiszen a természetvédelmi ágazaton túl szükséges más ágazatok, a gazdálkodók, a helyhatóságok és a civilek támogatása is - tette hozzá az államtitkár.

EZ IS ÉRDEKELHET

Rácz András a konferenciának otthont adó Tata városát rendkívül fontos helyszínnek jelölte meg madárvédelmi szempontból, hiszen számos természetvédelmi - Natura 2000 hálózat részét képző, illetve kiemelt nemzetközi jelentőségű vizes élőhely, ún. Ramsari - területtel rendelkezik. Ezen felül a vizes élőhelyek védelméért kifejtett tevékenység nemzetközi elismeréseként Tata a „Ramsari Város” címet is elnyerte - emlékeztetett az államtitkár - írja az AM.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?