Sok magyar gazda került nehéz helyzetbe: ez az oka a bajoknak

Sok magyar gazda került nehéz helyzetbe: ez az oka a bajoknak

agrarszektor.hu
A húsmarhatartók jobb felvásárlási árakra számítottak, de a dús legelőknek viszont örülhettek. A támogatási kérelmek nagy arányú visszautasítása és a kirótt szankciók ugyanakkor túl sokaknak okoztak súlyos bevétel kiesést. Félő, hogy az ígéretekkel ellentétben folyton növekvő adminisztrációs teher és az új támogatási rendszer hibái miatt még több kistermelő adja fel a marhatartást. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mögöttünk hagyott év bebizonyította, mennyire fontos a gazdák tájékoztatása - mondta el a MÁSZ-nak Kovács-Mesterházy Zoltán. A Magyartarka Tenyésztők Egyesületének igazgatója szerint jobb kommnikációval és az élethez jobban alkalmazkodó szakigazgatási rendszerrel, illetve eljárásrenddel, elkerülhető lett volna az a nagymértékű támogatásmegvonás és szankció, amit a késve jelentések miatt rótt ki az Államkincstár a gazdákra. A támogatási kérelmek visszautasítása a kérelmezett egyedek több mint 10 százalékát érintette. A hízóalapanyag és a vágómarha árak 5-10 százalékkal csökkentek év végére, ugyanakkor a tenyészállatok iránt kisebb hullámzásokkal, de lényegében stabil volt a kereslet - elemezte a húsmarha piacot Dr. Szűcs Márton, a Limousin és Blonde d'Aquitaine Tenyésztők Egyesületének igazgatója.

EZ IS ÉRDEKELHET

A legtöbb esetben lehetőség adódott az őszi legeltetés megnyújtására, és sikerült elegendő szénát betárolni a téli időszakra. A hízóállatpiacon kismértékű csökkenés, a tenyészüsző értékesítés terén enyhe javulás volt érzékelhető. A fiatal tenyészbika-beállítás 5-10%-kal csökkent, ami a létszámcsökkenés tükrében nem meglepő - vázolta az idei évet Mihalecz András a Brit Húsmarhafajtákat Tenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatója. A Limousin és Blonde d'Aquitaine Tenyésztők Egyesületénél (LBTE) a tehénlétszám tovább növekedett néhány százalékkal, de más fajtáknál előforul az 5-6 százalékos csökkenés is - mondta el Csomai Géza a LBTE elnöke. Összességében a hazai szarvasmarha állomány 3 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Nagyon pozitív az idei évben, hogy a tenyészállatpiac jónak volt mondható, a tenyészbikákat- és üszőket jó áron el lehetett adni. 

Év vége felé élénkülni kezdett a tenyészállat piac, főként török, román, szerb és horvát vizsonylatban. A hízóalapanyag és vágómraha felvásárlási ára nemcsak Magyarországon, hanem Európa szerte csökken. Mivel az abraktakarmány árak jelentősen csökkentek, így a hízlalás jövedelmezősége javult. A gyepen tartott tehenektől választott borjak súlya, a legelőfű, valamint a tömegtakarmányok mennyisége is nagyobb volt 2023-ban mint az előző évben Európa szerte. Aki tehette bevásárolt és betárolt az olcsó takarmányból. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Nehezen érkeztek a támogatások idén

A tenyészbika de minimisz támogatások kifizetése a szokásonál vontatottabb volt idén. Ez sajnos más támogatási jogcímekre is igaz volt. A nagyobb gazdaságok december végén kapták meg azt az előleget, amit október második felétől ki lehetett volna nekik fizetni. A húsmarha állományok nagy része a jó időjárásnak köszönhetően november végén még  legelőn volt. A behajtásra decemberben került sor. Onnantól a betárolt takarmányok etetése is végérvényesen elindul.

EHD: terjed kelet felé a fertőző vérzékenység

Az országos főállatorvos állásfoglalása szerint a fertőzéssel érintett orszgágokból (Spanyolország, Portugália, Franciaország) csak akkor szállíthatnak kérődzőket, ha egyebek mellett az állatok olyan létesítményből származnak, amely körül legalább 150 km-es körzetben az indulást megelőző 2 évben nem volt járványos vérzéses betegség. Kockázatos továbá Hollandiából, Belgiumból és Németország északi részéből kérődzőket vásárolni, ugyanis ebben a régióban egyre több megbetegedést és sajnos elhullást is okoz a kéknyelv vírus 3-as törzse, amire egyelőre nincsen vakcina! 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?