Feketelistára kerültek ezek a magyar húsok: több ország is kitiltotta őket

Feketelistára kerültek ezek a magyar húsok: több ország is kitiltotta őket

Számtalan harmadik ország vezetett be korlátozó intézkedéseket a magyar baromfira, illetve baromfitermékekre azóta, hogy 2020 januárjában megjelent a madárinfluenza Magyarországon. Hiába telt el négy év, a járvány nem tűnt el hazánkból, a vírust a mai napig számtalan telepen azonosították már, és csak 2023 novembere óta több mint 1,5 millió állatot öltek le itthon. A Magyarországgal szemben hozott korlátozások mindaddig érvényben vannak, amíg az adott harmadik ország nem jelzi ennek ellenkezőjét.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Azóta, hogy 2020 januárjában megjelent a magas patogenitású madárinfluenza vírusa Magyarországon, több harmadik ország is korlátozó intézkedéseket vezetett be a magyar baromfira, illetve baromfitermékekre, és ezek addig érvényben is maradnak, amíg az adott ország nem dönt az ellenkezőjéről. Mindez azért is jelent komoly gondokat hazánknak, illetve az itteni termelőknek is, mert számos piactól jó időre elestünk. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tematikus oldalán minden olyan harmadik ország megtalálható, amely saját hatáskörben döntött az importkorlátozások bevezetéséről. Akadnak olyanok, amelyek hazánk teljes területét "tiltólistára" tették, de sok ország csak azokra a megyékre vezetett be korlátozásokat, ahol a madárinfluenza vírusát azonosították.

Kemény korlátozásokat vezettek be a magyar baromfira/baromfitermékekre

A Nébih tematikus oldalán elérhető legfrissebb, 2024.02.07-ei információk alapján Dél-Korea Magyarország teljes területére vonatkozóan megtiltotta az itteni szárnyasok (baromfi, naposcsibe, keltetőtojás, nem baromfik közé tartozó madarak, vadmadarak), baromfihús és termékek, étkezési tojás bevitelét. Mindezek alól csupán a sterilizáló hatású hőkezelésen átesett termékek jelentenek kivételt. Az Egyesült Arab Emírségek megtiltották minden háziasított és vad illetve díszmadár, naposcsibe, keltetőtojás és az ezekből származó nem hőkezelt termékek (kivéve a vágóhídi hulladék) importját egész Magyarországról. 2023.11.08-ai értesítés alapján Izrael korlátozásokat vezetett be Magyarország teljes területére a baromfi genetikai anyag, baromfihús (ide értve a libahúst), nem kezelt toll, galambok és egyéb, fogságban tartott madarakra. Ugyanakkor 2023.12.20-i értesítés alapján az izraeli hatóság feloldotta a fagyasztott baromfihúsra vonatkozó korlátozást, amennyiben az üzem nem áll korlátozás alatt, nem fogadott korlátozott területről baromfit, és mentes területen található.          

Kína betiltotta a Magyarország teljes területéről származó baromfi vagy baromfi termékek közvetlen vagy közvetve történő behozatalát. Kuvait pedig arról döntött, hogy minden élő madár, szárnyas termék (friss, hűtött, fagyasztott, feldolgozott) és az azokat tartalmazó termékek valamint tojások importja tilalom alá esik Magyarország területéről. Marokkó sem engedi be a hazánkból származó baromfihúst és a belőle származó termékeket, Omán az itteni élő baromfit, valamint a belőlük készült termékeket, belsőségeiket és származékaikat tette fel a "feketelistájára", Peru pedig nem engedi be a magyar naposcsibét és keltetőtojást. Szaúd-Arábiában tiltólistára került a magyarországi keltetőtojás és naposbaromfi, Szudánban a magyar élő madár és baromfi, Tajvanon pedig a baromfi és baromfitermékek.

Több olyan harmadik ország van, amely csak Magyarország bizonyos területeire, megyéire vonatkozóan vezetett be korlátozásokat. Az Egyesült Királyságban azok a termékek kerültek tiltólistára, amelyek az EU-tagállamok által korlátozás alá vont területekről származnak, a Fehérorosz Köztársaságban pedig korlátozások vannak érvényben a Bács-Kiskun, Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajú-Bihar és Csongrád-Csanád megyéből származó bizonyos termékekre, de Japánban is korlátozások vannak érvényben a magyar baromfira vonatkozóan, illetve Hongkong, Vietnám és Kanada is tilalmat vezetett be több megyére is. Mexikóban korlátozások vannak érvényben a Békés és Somogy vármegyéből származó naposcsibékre és keltetőtojásokra, Szingapúrban pedig Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye teljes területe, illetve Somogy valamint egyéb vármegyék azon területei kerültek a tiltólistára, amelyekre a kitörések miatt felállított korlátozások átnyúlnak.

Ukrajnába nem érkezhet keltetőtojás, baromfi és ezekből származó termékek Magyarország azon területeiről, amelyek a magas patogenitású madárinfluenza kitörés miatt korlátozás alatt állnak. Az Oroszországi Föderáció nem fogadja a Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés és Hajdú-Bihar vármegyéből, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron vármegyéből érkező bizonyos termékeket.Mindezek mellett az USA-ban is komoly korlátozások vannak érvényben nemcsak bizonyos Magyarországról származó baromfitermékekre, de több EU-s országot is tiltólistára tettek.

Mi a helyzet most madárinfluenza-fronton hazánkban?

Ahogy azt korábban az Agrárszektor megírta, már több mint 1,5 millió állatot öltek le Magyarországon azóta, hogy 2023 novemberében ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza vírusa hazánkban, a baromfiknak körülbelül a felét víziszárnyasok (lúd, kacsa) teszik ki, a másik felét pedig a tyúk és pulyka állományok. Emellett elenyésző mennyiségű fácánt és tőkés récét is érintett a betegség. Habár több országban is elkezdtek kidolgozni vakcinát a madárinfluenza ellen, Magyarországon még nem engedélyezett ezek használata, aminek szakmai és kereskedelmi okai egyaránt vannak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A betegség jelenlétét mostanra csaknem 75 baromfitartó telepen igazolták. A Nébih tájékoztatása szerint a telepek nagy része nem egymástól, hanem a vadmadaraktól fertőződött meg. A kórokozó jelenlétét eddig 10 vármegyében - Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg - azonosították. Legutoljára a Somogy vármegyei Kaposvár településen található, nagyjából 39 000 hízópulykát számláló telepen mutatta ki a Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?