Rejtélyes kór végzett két vadásszal: egy állatbetegség lehet a felelős

Rejtélyes kór végzett két vadásszal: egy állatbetegség lehet a felelős

agrarszektor.hu
Ritka prionbetegség végzett két vadásszal az Egyesült Államokban. A szakértők attól tartanak, hogy az esetért a zombiszarvas-kórként elhíresült betegség, a CWD lehet felelős.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A szakértők attól tartanak, hogy a zombiszarvas-kórként elhíresült prionbetegség, a CWD lehet felelős két amerikai vadász haláláért. Mint ismeretes, prionok hibás szerkezetű fehérjék, amelyek veszélyes betegségeket képesek előidézni gazdaszervezetükben - írta meg a 24.hu az IFLScience értesülései alapján. Ezek nagyon ijesztő betegségek: el lehet őket kapni, nem kezelhetőek és minden esetben halállal végződnek.

A prionbetegségek jellemzően az agyat veszélyeztetik, amelyen a prionok hatására apró lyukak képződnek. A páciensek emiatt számos fizikai és mentális tünettel is szembesülhetnek, köztük hallucinációkkal, agresszióval, depresszióval, zavartsággal, emlékvesztéssel, illetve mozgási és beszédnehézségekkel. Többek között a prionok okozzák a Chronic Wasting Disease (CWD) nevű kórságot is, amely az elmúlt években több száz szarvast fertőzött meg Észak-Amerikában. A CWD az állatoknál egyebek mellett drasztikus súlyvesztéssel, botladozó járással és rendellenes viselkedéssel jár.

Amennyiben a két vadász halálát is ez a betegség okozta, úgy ez lehet az első eset, amikor emberek kapták el a CWD-t. Egyikük - egy 72 éves férfi - 2022 kezdett furcsa tüneteket észrevenni magán, hirtelen zavartság és agresszív viselkedés jelentkezett nála. Mint később kiderült mindketten elfogyasztották egy olyan szarvas húsát, amely CWD-vel volt fertőzve.

Később mindkét férfi elhunyt, a boncolásuk alkalmával pedig egy Creutzfeldt-Jakob-kór (CJD) nevű prionbetegséget fedeztek fel szervezetükben. A szakértők úgy vélik, elképzelhető, hogy prionok juthattak át a szarvashúsból a vadászok testébe, amelyek később a betegséget okozták. A tudósok egyelőre nem biztosak benne, hogy a prionok átadása valóban lehetséges-e állatok és emberek között, de a mostani eset fényében számításba kell venniük ezt a lehetőséget.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?