Környezet: Ön mit gondol a hívatlan vendégekről? (Európai Bizottság - Sajtóközlemény)

agrarszektor.hu
Brüsszel, 2012. február 29. - Számos olyan esetről van tudomásunk, amikor bizonyos állatok és növények természetes környezetükön kívül is meghonosodtak, és ma már olyan gyors ütemben szaporodnak, hogy fenyegetést jelentenek a biológiai sokféleségre nézve.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egyes - eredetileg nem őshonos - fajoknak, például a paradicsomnak és a burgonyának a múltban végbement meghonosodása semmiféle problémát nem idézett elő. Nagy számban léteznek azonban olyan fajok is - például a kanadai lúd, az amerikai kecskebéka, a japánkeserűfű és a Caulerpa nemzetséghez tartozó moszatok -, amelyek napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak környezetünkben és veszélyeztetik a helyi állat- és növényvilág fennmaradását, jelentős károkat okozva az ökoszisztémák és a biológiai sokféleség vonatkozásában.

Emellett az ilyen "invazív idegen fajok" veszélyt jelenthetnek a közegészségre, károkat okozhatnak a növénytermesztésben és az állattenyésztésben, és elterjedésük súlyos gazdasági következményekkel járhat. Az Európai Bizottság jelenleg vizsgálja azokat a módozatokat, amelyek által e problémát orvosolni lehetne, ideértve egy új, kifejezetten ezt a célt szolgáló jogalkotási eszköz kidolgozását is; ezenkívül online konzultációt indít arról, hogy hogyan lehet a lehető leghatékonyabban kezelni ezt a kérdést. A konzultáció eredményei beépülnek majd az e tárgyban az idei év későbbi szakaszában közzéteendő javaslatba.

Janez Potoènik környezetvédelmi biztos így nyilatkozott: "Az invazív fajok által természeti tőkénk tekintetében okozott károk éves összege a becslések szerint akár 12 milliárd eurót is kitehet. Eljött az idő, hogy hatékony szakpolitikát dolgozzunk ki ennek az egyre nagyobb mértéket öltő veszélynek a leküzdésére."

Ez idáig több mint 11 000 idegen faj jelent meg az Európai Unióban, amelyeknek 10-15%-a vált invazívvá. Az uniós területen való megjelenésük és elterjedésük megakadályozására irányuló meglévő intézkedések szétaprózottak és nem elegendőek a kockázatok számottevő mértékű csökkentéséhez. A Bizottság ezért e hiányosságok orvoslására törekszik, és ennek érdekében olyan módszert kíván alkalmazni, amely a biológiai sokféleségről szóló ENSZ-egyezményben javasolt megközelítés szerinti három pilléren alapul: mindenekelőtt a megelőzésen; azután a korai észlelésen és a gyors reagáláson; illetve - végső megoldásként - az invazív fajok kiirtásán vagy negatív hatásaik minimalizálására irányuló kezelésén.

A Bizottság az online konzultáció keretében arra vonatkozóan várja a véleményeket, hogy e megközelítést hogyan lehetne leginkább a helyi realitásokhoz igazítani; a konzultáció olyan kérdésekre terjed ki, mint a lehetséges kereskedelmi korlátozások, a címkézési rendszerek, a felügyeleti mechanizmusok, a kiirtásra irányuló intézkedések és a károsodott ökoszisztémák helyreállítása. A konzultációban való részvételre meghívott érdekelt felek - ideértve a magánszemélyeket, az iparágak és a fogyasztói szervezetek képviselőit, az érdekcsoportokat, a nem kormányzati szervezeteket és a tagállami hatóságokat is - 2012. április 12-ig nyilváníthatnak véleményt.

Előzmények

Az idegen fajok betelepítése szándékos és nem szándékos emberi tevékenység eredménye egyaránt lehet. Míg számos faj betelepítése jelentős előnyökkel jár a társadalom és a gazdaság szempontjából, más fajok felborítják az ökoszisztémák egyensúlyát és elszaporodásuk által súlyos károkat okoznak. A dengue-lázat terjesztő ázsiai tigrisszúnyogok például gumiabroncsokon, nyugalmi állapotban lévő peték formájában jutnak el területünkre, a tengeri környezetre káros vízi szervezetek pedig általában a hajókról kieresztett ballasztvízből kerülnek az uniós vizekbe. Tekintve, hogy a kereskedelem volumene nő, és egyre többet utazunk, az idegen fajok beáramlása várhatóan egyre nagyobb méreteket fog ölteni.

Ez a probléma a biológiai sokféleséget fenyegető veszélyek között az élőhelyek eltűnése után a második legfontosabbnak minősül. A világ biológiai sokfélesége napjainkban jelentős kihívásnak van kitéve, amelynek hátterében gyakran emberi tevékenységből eredő és az éghajlatváltozás által tovább súlyosbított fenyegetések állnak. A biológiai sokféleség meghatározó az ökoszisztéma-javak és -szolgáltatások (az élelmiszerek, a tüzelőanyagok, a rostanyagok, a levegőminőség, a vízhozam és -minőség, a talaj termőképessége, valamint a tápanyagok körforgása) szempontjából, és alapvető szerepet játszik az emberi jólét biztosításában is. A világ ökoszisztéma-szolgáltatásainak mintegy kétharmada ennek ellenére hanyatló tendenciát mutat. Az Európai Unióban ez a hanyatlás a halállományok drasztikus csökkenésében, a talajminőség széles körben tapasztalható romlásában, a jelentős anyagi károkat okozó árvizekben és a vadon élő állatok és növények eltűnésében nyilvánul meg.

 

(Európai Bizottság - Sajtóközlemény)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58