Ásókat elő, alsónadrágokat le: egyre több gazda temeti föld alá a szennyesét

Ásókat elő, alsónadrágokat le: egyre több gazda temeti föld alá a szennyesét

MTI
Több ezer milliárd élőlény található a talajban, minél sokszínűbb a gombák, baktériumok és más organizmusok világa, annál egészségesebb a talaj. Ezernyi hobbikutató ássa el alsónadrágját a kertjében tudományos célból Svájcban, hogy a Zürichi Egyetem és az Agroscope kutatóintézet országszerte vizsgálja a talaj minőségét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az apró élőlények ugyanis felfalják a növényi maradványokat, majd az ezekben megtalálható tápanyagokat ismét elérhetővé teszik a környezetük számára - olvasható az MTI közleményében. Ugyanez érvényes az elásott pamut alsónadrágokra is: minél gyorsabban bomlanak le a nadrágok, annál több állatka él a talajban - legalábbis erre számítanak az úgynevezett Citizen Science Projekt kutatói.

Az ország különböző részeiből származó emberek jelentkeztek a kísérletre. Több ezer önkéntes fog a következő napokban postán megkapni két sztenderdizált fehér, biopamut alsónadrágot. Ezeket április végén kell földjükön, legelőjükön és ágyásaikban elásniuk. Az egyik nadrágot egy, a másikat két hónap után veszik elő a földből. A ruhadarabokat digitálisan értékelik, hogy megállapítsák a bomlás mértékét. Hasonló felmérést indult a közelmúltban Magyarországon is, amelyről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A projekt egyik fő célja, hogy a talajban lévő univerzum létére és a táplálék előállításában játszott szerepére felhívja a figyelmet" -  

mondta a kutatásban részt vevő Marcel van der Heijden ökológus. Az értékes forrásokat ugyanis az erózió, a túlzott építkezés, a szintetikus trágyák fokozott használata és a növényvédő szerek világszerte veszélyeztetik. A projektben 500 gazda és 500 hobbikertész ad mintát földjéből. Ezeket a mintákat a kutatók laborban elemzik, hogy meghatározzák a mikrobiális összetételt. Céljuk, hogy átfogó képet kapjanak a svájci talaj minőségéről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?