Régen volt ilyen olcsó a tej és az étolaj

agrarszektor.hu
Hat éve nem volt ilyen alacsony az alapvető élelmiszerek-árindexe - derül ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) elemzéséből. A visszaesést elsősorban a tejtermékek és növényi olajok árának csökkenése okozta, míg a cukor és a gabonafélék ára drágult, a húsoké pedig nem változott.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az utóbbi hat évben nem tapasztalt mélységet ért el az élelmiszerek-árindexe. A június utáni, egy százalékos csökkenéssel az árindex júliusban 164,6 pontos átlagon zárt, amely 19,4 százalékkal alacsonyabb 2014 hasonló időszakához viszonyítva. A FAO elemzése szerint a csökkenést a tejtermékek és növényi olajok árának visszaesése okozta, a cukor és a gabonafélék ára ugyanakkor nőtt, a hús ára pedig nem változott.

Júliusban a tejtermékek ára 7,2 százalékkal csökkent, főként a Kínában, Közel-Keleten és Észak-Afrikában jelentkező visszafogott kereslet és az uniós kvóta eltörlése miatt felhalmozódott európai készletek miatt. A növényi olajoknál hasonló mozgást figyeltek meg: az árak 5,5 százalékot zuhantak és 2009 júliusa óta nem voltak ilyen alacsonyan. Dél-Ázsiában ugyanis a növekvő pálmaolaj-előállítás és a csökkenő szójaolaj ár a lassuló exporttal együtt nyomás alatt tartja a nemzetközi piacokat.

A szemes termények ára ezzel szemben 2 százalékkal nőtt júniushoz viszonyítva, miközben ez 10,1 százalékkal alacsonyabb, mint a tavaly júliusi érték. Az emelkedés május óta tart az európai és az észak-amerikai kedvezőtlen időjárás után drágább búza és kukorica miatt, a rizsnél tapasztalt csökkenés ellenére is.

A FAO cukorárindex 2,5 százalékkal zárt magasabban júliusban. A szervezet szerint a drágulás oka, hogy Brazília legfontosabb termőterületein nem alakultak megfelelően az aratási körülmények.

A húsoknál ugyanakkor nem tapasztaltak változást. A nemzetközi kereskedelemben magasabb áron jegyzik a marhahúst, de ezt ellensúlyozta a sertés-, juh- és kecskefélék kedvezőbb ára a baromfiknál tapasztalt stagnálás mellett.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?