Így lehet majd ingyen és ösztöndíjjal tanulni

MTI
10-30 ezer forintos ösztöndíjat kapnának a jövőben azok, akik agrárágazati hiányszakmákat tanulnak. Emellett a második szakmát ingyen lehetne megszerezni az agrároktatásban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kormány idén áprilisban fogadott el új koncepciót annak érdekében, hogy az agrárképzésben megerősítsék a duális képzést és a tanulók gyakorlatias tudással kerüljenek a munkaerőpiacra - közölte Román István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) helyettes államtitkára. A tervek szerint a jövő tanévtől a technikusi képzésben szétválasztják a vadgazdálkodási és az erdészeti területeket, emellett tervezik, hogy az ágazatban ingyenes legyen egy második szakma megszerzése.

A minisztérium az általa fenntartott 64 intézményben a jövő tanévtől tízről húszra emeli a hiányszakképesítések számát, és aki ezeket tanulja, tanulmányi eredménytől függően tíz és harmincezer forint közötti összeget kap ösztöndíjként - mondta a helyettes államtitkár. Példaként említette, hogy Győr-Moson-Sopron megyében az ösztöndíj program a dísznövény kertész, a gazda és a pék szakmákra terjed ki, ám ezek egyikét sem oktatják jelenleg a megyében.

A minisztérium azután hajtja végre a változtatásokat, hogy lezárult az egyeztetés a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával a Tessedik Sámuel Agárszakképzési Koncepcióról. A tárca most az általa fenntartott szakiskolákkal és helyi kamarákkal a "finomhangolásról" tárgyal annak érdekében, hogy az agrárszakképzés jobban igazodjék a magyar vidék igényeihez.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58