Ha csökkenne az áfa, olcsóbb lenne a boltokban a tej

agrarszektor.hu
Már júliustól 18 százalékról 5 százalékra kellene csökkenteni a stratégiai fontosságú tejtermékek általános forgalmi adóját (áfa) a kereskedők szerint. A kisebb áfakulcs nagyobb fogyasztásra ösztönözne és visszaszorítaná a feketegazdaságot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Elkötelezettek az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) tagvállalkozásai a magyar tejtermelők súlyos piaci helyzetének javítása iránt - reagált az OKSZ arra a petícióra, amelyet közelmúltbeli budapesti demonstrációjukon adtak át az érdekképviseletnek a tejtermelők. A szövetség szerint már júliustól 18 százalékról 5 százalékra kellene csökkenteni a stratégiai tejtermékek áfakulcsát, mert az alacsonyabb árak nagyobb fogyasztásra ösztönöznék a vásárlókat és visszaszorítanák a feketézést, így a tejtermelők nagyobb piachoz jutnának.

Az OKSZ tagvállalkozásai támogatják, hogy a piaci szereplők a kiegyensúlyozottabb tejfelvásárlási árak és az áringadozások tompítása érdekében hosszú távú szerződéseket kössenek. Egyetértenek azzal is, hogy az ellenőrző hatóságok szigorúbban és hatékonyabban lépjenek fel a jogszabályok ellen vétő tejpiaci szereplőkkel szemben. Különösen a feltárt élelmiszerhamisítások és áfacsalások elkövetői ellen kellene fellépni a legnagyobb szigorral, akár úgy is, hogy a jogsértő importőröket és feldolgozókat kizárják a termékpályáról.

A kereskedők még nagyobb hangsúlyt fektetnek a magyar tejtermékek népszerűsítésére, anyagi terheket is vállalva - áll az OKSZ közleményében. A kereskedők készek együttműködni a termékfejlesztésben a tejfeldolgozókkal, és az egyes üzletláncok önállóan is kialakítják a magyar tejpiacot segítő üzleti gyakorlatukat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?