Üldözőbe vette Csányit a cseh multimilliárdos

agrarszektor.hu
Mintegy 23 százalékkal, 81,6 milliárd forintra növelte tavalyi forgalmát a cseh multimilliárdos Andrej Babis érdekeltségébe tartozó bábolnai IKR Agrár Kft. A magyar agrárintegrátori piacon második helyen szereplő vállalat minden üzletágában bővült, de a legnagyobb árbevételt a műtrágya-értékesítéssel érte el.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Gőzerővel nyomul a magyar agrárpiacon a bábolnai IKR Agrár Kft., amely az Andrej Babis nagybefektető érdekeltsége tartozó prágai AGROFERT a.s. tulajdonában van. A cseh multimilliárdos három éve vásárolta meg a nagy múltú, de mára kiüresedett IKR Kereskedelmi Zrt. agrárintegrátori inputüzletágait, és a megalakított IKR Agrár Kft.-vel azóta jelentősen növelte forgalmát a magyar agrárpiacon. A cég 2012-ben még 32 milliárd forintos árbevételt ért el, tavaly viszont már 81,6 milliárdot, és ez mintegy 23 százalékkal haladta meg a 2014-ben kimutatott, 66,3 milliárd forintos árbevételi eredményt.

A folyamatosan terjeszkedő IKR Agrár ma a magyar agrárintegrátori piacon második helyet foglalja el a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő nádudvari KITE Zrt. mögött, amely tavaly több mint 250 milliárd forintos konszolidált árbevételt ért el. Igaz, az IKR Agrár Kft. - ellentétben a KITE-vel - nem foglalkozik gépkereskedelemmel, mert e tevékenységet egy másik hazai Babis-érdekeltség, az Agrotec Magyarország Kft. végzi, míg az IKR Agrár az inputanyagok (növényvédő szerek, vetőmagok, műtrágyák) forgalmazására, a terménykereskedelemre és a szolgáltatásokra koncentrál.

Az IKR Agrár Kft. 2015-ös árbevétele (ezer forint)
Saját termelésű műtrágya: 15 632 829
Vásárolt műtrágya:               18 007 625
Növényvédő szer:                 13 112 951
Vásárolt vetőmag                    8 132 869
Terményértékesítés              25 928 681
Szolgáltatások árbevétele         810 122
Egyéb termék                                  9 195
Összesen:                                81 634 272

Forrás: IKR Agrár Kft., agrárszektor.hu

Az üzleti évet záró éves beszámoló szerint a cég tavaly minden inputüzletágban növelte árbevételét, de a forgalom legnagyobb hányadát - 33,6 milliárd forinttal - a műtrágyaeladások tették ki. Az IKR Agrár műtrágya-értékesítése alapvetően a szlovákiai Vágsellyén lévő, szintén Babis-érdekeltségű Duslo nevű gyár termékeire épül, de a vállalat Peremartonban is gyártat műtrágyákat. A társaság tavaly 400 ezer tonna műtrágyát adott el, amelynek egy részét a külpiacokon értékesítette.

Jelentősen, a 2014-es 19,9 milliárd forintról mintegy 26 milliárdra nőtt az IKR Agrár terményértékesítésből származó forgalma is. Ez annak is köszönhető, hogy a cég látta el alapanyaggal az étolajgyártással foglalkozó kiskunfélegyházi NT Kft.-t, amelyet két éve vett meg a Babishoz tartozó Agrofert Holding. Az IKR Agrár tavaly 600 ezer tonna terményt vásárolt fel, amelyből az NT Kft.-nek mintegy 170 ezer tonnát értékesített.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?