Helyi élelmiszerek forgalmazására kötelezik az üzletláncokat

agrarszektor.hu
Kötelezik a 2 millió eurónál nagyobb éves árbevételt elérő üzletláncokat Romániában arra, hogy friss élelmiszereik legalább 51 százalékát rövid beszerzési láncon keresztül, helyi termelőktől vásárolják meg. A romániai üzletláncok szerint az új szabályozás miatt drágulnak majd a román élelmiszerek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kihirdette Klaus Iohannis román elnök a hipermarketeket több román élelmiszer forgalmazására kötelező törvényt. Az elnöki hivatal közlése szerint Iohannis aláírta a bukaresti parlament által június elején megszavazott indítványt, amely módosította a 2009 óta hatályos, élelmiszerek forgalmazására vonatkozó törvényt.

A módosítás értelmében a 2 millió eurónál magasabb árbevételt elérő üzletláncokat arra kötelezik, hogy a friss termékeik 51 százalékát úgynevezett rövid beszerzési láncon keresztül vásárolják meg. Ezzel a kezdeményezők azt akarják elérni, hogy a nagy üzletek az említett arányban a helyi termelőktől vásároljanak húst, tojást, zöldséget, gyümölcsöt, mézet, valamint tej- és péktermékeket.

Emellett arra is kötelezték a nagy üzletláncokat, hogy a húsárun tüntessék fel a származási országot, a feldolgozott hústermékeken pedig a Romániából származó nyersanyag arányát. Az előírásokat megszegő hipermarketekre 100 ezertől (mintegy 7 millió forint) 150 ezer lejig terjedő bírságot róhatnak ki.

A romániai nagy üzletláncok érdekeit védő egyesület sajnálatát fejezte ki, hogy Iohannis kihirdette a törvényt. Szerintük a módosítás a nagy üzletláncok ellen irányul, és úgy vélik, a kezdeményezők nyilatkozatai ellenére nem szavatolja a helyi termelők támogatását. Emellett szerintük sérti a vásárlók szabadságát, hogy a legjobb minőségű és árban is versenyképes termékeket választhassák. Az egyesület szerint a jogszabály kihat az árakra, és drágulni fognak az élelmiszerek. Szerintük a törvénymódosítás összeegyeztethetetlen az európai szabványokkal, ezért az uniós fórumokon kérik ennek kivizsgálását.

Az indítványt kezdeményező román liberálisok üdvözölték a jogszabály kihirdetését, és úgy vélték, hogy ezzel a román termelőknek esélyük nyílik felvenni a harcot a nemzetközi vállalatok "illojális konkurenciájával". A romániai termelőktől származó friss termékekre vonatkozó kötelezettség hat hónap múlva lép hatályba, addig a kormánynak ki kell dolgoznia az alkalmazási szabályokat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?