Románia meghosszabbítja az élelmiszer-árrés korlátozását

Románia meghosszabbítja az élelmiszer-árrés korlátozását

agrarszektor.hu
Az alapélelmiszerek árrésének korlátozásáról szóló jogszabály hatályának meghosszabbításáról döntött a román kormány, sőt, novembertől további termékekre is kiterjesztik a rendelkezést. A módszer a korábbi magyar árstoppal ellentétben nem a fogyasztói árat, hanem a nagy- és kiskereskedők, valamint a feldolgozók marzsait maximalizálja.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

- közölte a bukaresti mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium. A rendelkezés így 2024. január 31-ig marad érvényben.

20 és 5 százalék a határ

A nyári sürgősségi rendelet 14 alapélelmiszer árát korlátozta: meghatározott összetételű és kiszerelésű fehér kenyérre, friss tehéntejre, telemeára (román sajtféleség), joghurtra, búzalisztre, kukoricadarára, tojásra, napraforgóolajra, csirkehúsra, sertéshúsra, friss zöldségre, gyümölcsre, burgonyára és cukorra vonatkozott.

További termékekre is kiterjesztik

November 1-től a korlátozást újabb hét termékre terjesztik ki: meghatározott kiszerelésű kerekszemű rizsre, kalácsra, sűrített paradicsomlére, meghatározott zsírtartalmú tejfölre, margarinra, élesztőre, körtére, fokhagymára és darált húsra.

"A statisztikai adatok azt mutatják, hogy az intézkedés meghozta a várt hatást. Megállítottuk az élelmiszerek túlzott drágulását, sok érintett terméknél jelentős árcsökkenés figyelhető meg. Ezért minden okunk megvan arra, hogy folytassuk ezt az intézkedést, amely különösen az alacsony és közepes jövedelmű családokat védi" - mondta a pénteki kormányülésen a román miniszterelnök.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?