JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
Bár első ránézésre a sárga fagyigombóc semmiben sem különbözik a többi fagylalttól, de az orrhoz való közelítése és ízlelése azonnal elárulja, hogy egyik alkotóeleme a csehek körében rendkívül közkedvelt olmützi sajt. Ezt a köznyelvben egyszerűen büdös (bűzlő) sajtnak nevezik.
- mondta Roman Cincara, a szokatlan ízű fagylaltot gyártó és forgalmazó üzem tulajdonosa a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap regionális kiadásának.
Az olmützi sajt ízű fagylaltot első ízben egy helyi cukrászdában tesztelték. A "büdös fagyi" az első napokban nagyjából a vendégek felének ízlett, a másik felének nem. Később azonban, amikor a termék híre elterjedt, nagyon megugrott iránta az érdeklődés, és ezért a tulajdonos a fagylalt receptjét azonnal levédette.
Az olmützi sajt az egyetlen olyan eredeti cseh-morva sajt, amely nemzetközileg is védettséget élvez. Az Európai Unió 2010-ben vette fel a védett regionális élelmiszerek listájára. A sajátos ízű és szagú sajt története a 15. századba nyúlik vissza, amikor az egész közép-morvaországi régió közkedvelt terméke volt. Mára csak a mintegy háromezer lakosú Losticében gyártják. Alapvetően a büdös sajtnak köszönhető, hogy a kisvárost évente hazai és külföldi turisták ezrei keresik fel.