Folytatódnak az élelmiszerrazziák

MTI
Eddig 6,4 millió forint bírságot szabtak ki a téli szezonális élelmiszer-ellenőrzésen 62 esetben, és több mint 15 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. Az ellenőrzés idén is december 1. és 31. között zajlik az ország egész területén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Országosan mostanáig 2125 ellenőrzést tartottak - foglalta össze az eddigi eredményeket Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. Leggyakrabban a nyomon követhetőségre vonatkozó szabálytalanságokat találtak - tette hozzá.

A Nébih koordinál

Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával a megyei, járási kormányhivatalok szakemberei végzik, kiemelten ellenőrzik a hús- és hústermékek előállítását, forgalmazását, az édesipari termékeket, a hal- és a zöldség-gyümölcs forgalmazást, az italokat. Az ellenőrök karácsonyi rendezvényeket, vásárokat, piacokat is ellenőriznek.

Összesen 251 ellenőrzés élelmiszert-előállító helyen, 922 élelmiszer forgalmazásban, 345 pedig vendéglátóhelyen történt. A tavalyi évhez képest csökkent a higiéniai hiányosságok, valamint a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságok aránya. Javulást mutat a dolgozók képzettségével és egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos hiányosságok aránya is, eddig hat alkalommal kellett az élelmiszert előállító létesítmény tevékenységét korlátozni. Nőtt viszont a fogyaszthatósági és a minőségmegőrzési idő miatt a forgalomból kivont termékek aránya az előző évhez képest - mondta.

Több mint 10 ezer vizsgált élelmiszer

Zsigó Róbert tájékoztatása szerint több mint 10 ezer hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak, ezek 3,8 százalékát kellett kivonni a forgalomból, 15,9 tonnát. A piacokon a lejárt minőségmegőrzési idő miatt 5 magyar és 9 külföldi szaloncukor tételt kellett kivonni a forgalomból, 169 kilogrammot, több mint 200 ezer forint értékben.

Országosan 607 szállítmányt vizsgáltak, szabálytalanságot nem találtak a hatósági állatorvosok, így eddig nem szabtak ki bírságot sem. Az élőhal szállítmányoknál 18 esetből egynél találtak állatvédelmi szabálytalanságot az ellenőrök.

Ellenőrzések a zöldségpiacon

A zöldség-gyümölcs ellenőrzéseken 197 forgalmazó 515 tételét vizsgálták, 33 esetben találtak többségében nyomon követhetőségi, minőségi hibát, és 32 eset miatt szabtak ki 3,8 millió forint bírságot, 14,5 tonna terméket vontak ki a forgalomból.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?