Dúl az agráros számháború: ez a módszer az ötvenes évekre jellemző?

agrarszektor.hu
Továbbra is vitatja a GKI Gazdaságkutató Zrt. azokat a megállapításokat, amelyekkel a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az elmúlt évek mezőgazdasági eredményeit értékeli. A tárca rendkívül látványos teljesítménynövekedésről beszél, a GKI viszont jóval árnyaltabbnak ítéli meg a képet. Az intézet szerint az ötvenes években használtak folyóáras kibocsátási adatokat teljesítménymérésre, ahogy most az FM teszi. A minisztérium ugyanakkor úgy véli, a folyóáras adatok pontosabban mutatják a mezőgazdasági kibocsátás jövedelemtartalmát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kibocsátást jövedelemmutatóként kezelni olyan megközelítés, amelyet nem igazolt vissza a közgazdász szakma - fogalmaz közleményében a GKI annak kapcsán, hogyan kell értékelni az elmúlt évek mezőgazdasági eredményeiről szóló statisztikai adatokat. Az intézet vitatja, hogy az agrártárca folyóáras adatokat használ teljesítménymérésre, miközben az intézet szerint erre a volumenindexek lennének alkalmasak.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2017-es agárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2017 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

Mint ismert, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a közelmúltban azt jelentette be, hogy az agrárkibocsátás rendkívül látványosan, 55 százalékkal nőtt 2010-2016 között. A GKI viszont úgy véli, hogy ennél kisebb, legfeljebb 33 százalékos bővülés mutatható ki, és az eredmények nem elsősorban a mezőgazdasági erősödésére, hanem nagyrészt az időjárási körülményekre vezethetők vissza.

Amint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a számadatok közötti különbség alapvetően abból adódik, hogy a változások kimutatására az FM és a GKI eltérő statisztikai adatokat használ. A GKI volumenindexeket, az FM folyóáras adatokat vesz figyelembe. A tárca szerint ugyanis a folyóáras adatok pontosabban mutatják a mezőgazdasági kibocsátás jövedelemtartalmát, mivel a termelés mennyiségi változásai mellett az árak alakulását is figyelembe veszik.

Valamikor az ötvenes években használták a kibocsátási adatokat teljesítménymérésre, de nem lett jó vége - reagált ugyanakkor a tárca álláspontjára a GKI. Az intézet szerint a kibocsátás tartalmazza a termelés érdekében felmerült költségeket is. Emellett a folyóáras adatokat azért sem jó használni, mert a kibocsátás mellett a ráfordítások értéke is emelkedik, ha nőnek az árak. A mezőgazdaság esetében pedig az árak alakulását erősen meghatározza a világpiac, tehát igazságtalan is lenne csökkenő árak miatt gyengébb teljesítménnyel vádolni a gazdálkodókat, ahogy a növekvők sem írhatók sem a gazdák, sem a tárca javára - fogalmaz a GKI. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?