Brüsszel semmit sem lép az élelmiszerbotrányban

agrarszektor.hu
Jelenleg nincs arra lehetőség, hogy az Európai Unió fellépjen a nagy élelmiszergyártók ellen, ha egyes tagállamokban azonos márkanév alatt különböző minőségű termékeket forgalmaznak. Amíg a termékeken szereplő releváns információk megfelelnek a valóságnak, nincs jogi alapja annak, hogy EU-s szinten kezeljék a kérdést.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nem megelőzhető a vállalatoknak az a gyakorlata, amely szerint a különböző piacokra szánt termékeiket a nemzeti ízlésnek, preferenciának vagy vásárlóerőnek megfelelően dobják piacra - nyilatkozta a Magyar Időknek Vytenis Andriukaitis, az unió egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa. Bár az elmúlt napokban Szlovákia és Magyarország mellett Csehország is európai uniós szintű fellépést sürgetett, amiért a nyugat-, illetve a kelet-európai piacokra eltérő minőségű élelmiszereket visznek a gyártók, a biztosa szerint addig, amíg a terméken szereplő releváns információk megfelelnek a valóságnak, nincs jogi alapja annak, hogy EU-s szinten kezeljék a kérdést.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2017-es agárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2017 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

Vytenis Andriukaitis ugyanakkor arra bátorítja a fogyasztókat, hogy követeljék meg a gyártóktól az azonos minőséget, függetlenül attól, hogy melyik országban élnek. Bár egy cég valóban dönthet úgy, hogy országonként eltérő összetevőket használ, a fogyasztókat pontosan tájékoztatni kell erről, és nem lehet félrevezetni a vásárolt áru összetevőivel kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy az összetevőket pontosan meg kell határozni, és azokat könnyen elérhetővé kell tenni a vásárlók számára.

Mint ismert, Magyarországon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egyik korábbi, 24 terméket érintő összehasonlító vizsgálatán az derült ki, hogy a Magyarországon forgalmazott egyes élelmiszerek gyengébb minőségűek az osztrák boltokban kapható hasonló termékeknél. A hivatal ugyanakkor a vizsgálattal élelmiszerbiztonsági kockázatot nem tárt fel, és az ellenőrzött élelmiszerek megfeleltek a saját csomagolásukon megjelentetett jelöléseknek is, ezért semmilyen eljárás nem indítottak. A problémát a hivatal egyes mintáknál abban látta, hogy az osztrák, illetve a magyar fogyasztónak szánt termékek egyes érzékszervi jellemzőjükben és élvezeti értékükben különböztek egymástól, miközben megjelenésük, márkanevük és megnevezésük hasonló volt.

A Nébih most nyilvánosságot kapott vizsgálati eredményei nyomán Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter általános összehasonlító vizsgálatot rendelt el, amely a hazai és a külföldi kiskereskedelemben kapható azonos élelmiszertermékekre terjed ki. Csaknem száz terméket vizsgálnak meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02