"Élelmiszerbotrány": teljes razziát rendelt el Fazekas

agrarszektor.hu
A hazai és a külföldi kiskereskedelemben kapható azonos élelmiszertermékek átfogó vizsgálatát rendelte el Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Körülbelül 100 terméket vizsgálnak meg.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A vizsgálat az élelmiszer-ágazat szinte valamennyi termékkörét érinti - jelentette be Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. Az ellenőrzéskor mintegy 100 termék összetevőire vonatkozó összehasonlító vizsgálatot, valamint érzékszervi analízist végez a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Ha felkészülten akar nekivágni a 2017-es agárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2017 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

Ezen kívül a feltüntetett összetevők közötti különbségeket, és az ebből adódó esetleges minőségi eltéréseket keresik a hatóság szakemberei. A munka már elkezdődött, a vizsgálat első eredményei várhatóan március közepére lesznek nyilvánosak - mondta Zsigó Róbert.

A tárca az átfogó vizsgálatot azután rendelte el, hogy a Nébih korábbi összehasonlító ellenőrzésein felmerült: egyes külföldön gyártott gyártott élelmiszerek gyengébb minőségben készülnek a magyar fogyasztók számára a Nyugat-Európában forgalmazott hasonló termékeknél. A 24 termékre kiterjedő Nébih-vizsgálat kapcsán Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter megdöbbentőnek tartotta, hogy "multinacionális cégek élelmiszeripari szemetet" próbálnak Magyarországon eladni. Egyúttal jogszabályi változtatásokat helyezett kilátásba, amelyek megalapozására indította el most az agrártárca az átfogó vizsgálatot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03