Rozmaring

A rozmaring egy népszerű fűszernövény, ami meghálálja a metszést. Szaporítani is könnyű, úgyhogy irány a kert!

A Földközi-tenger térségében őshonos rozmaring népszerű tagja a Lamiacaea családnak, és rokonaihoz hasonlóan ez a növény is aromás és kedvelt fűszernövény. A növény neve latin eredetű, Rosmarinus, vagyis ros és marinus, ami harmatot, illetve tengert jelent.

Termesztés és ápolás

Ez a növény könnyen termeszthető a kertben és virágcserépben egyaránt. Tetszetős és illatos leveleinek köszönhetően a rozmaring jól mutat az udvaron egy gyógyfüveskert részeként is. Mivel termesztése igen könnyű, gyakran ajánlják kezdő kertészeknek. A rozmaring nap- és meleg imádó növény, válasszuk számára a kert napfényes részét, cserépben nevelve helyezzük napfényes, déli fekvésű ablakpárkányba. A rozmaring fagyérzékeny fűszernövény, ezért télen, főleg a fiatalabb növényeket, takarjuk le alaposan gallyakkal, szénával, száraz levelekkel. Cserépben nevelve a növényeket ősz végén vigyük fagymentes, világos helyre, 3-4 hetente, amikor a földjük teteje kiszáradt, öntözzük meg. A rozmaring leginkább a középkötött, száraz és mésztartalmú talajt kedveli. Jól tűri a szárazságot, a túlöntözést azonban nem, ezért a cserépben nevelt növényeknél mindig ügyeljünk rá, hogy ne legyen pangó víz a cserépben.

A rozmaring dugványról, vagy magvakkal szaporítható. Ha a magvakat akarjuk elvetni, előbb áztassuk vízbe őket néhány órára. Legjobb, ha előbb bent ültetjük el a magokat 6-8 héttel a fagy beállta előtt, hogy felgyorsítsuk a csírázási folyamatot. Szórjuk szét könnyedén a magvakat egy jó vízelvezetésű virágtartóba, kedvező közegbe, öntözzük meg őket, és tartsuk száraz, hűvös helyen. Miután kihajtanak, tegyük őket napos helyre, de ne azonnal, szoktassuk a növényeket fokozatosan a teljes vagy részleges napfényhez. Ha dugvánnyal szaporítjuk a növényt, akkor vegyünk egy egyéves, egészséges szárat, mártsuk gyökereztető hormonba, majd ültessük cserépbe. Amikor a gyökérzet kifejlődik, átültethetjük végleges helyére. Szabadföldben és cserépben egyaránt nevelhető évelő. Formája visszacsípéssel alakítható, cserepes nevelés esetén kompakt méretét így megőrizhetjük.

Betegségek és kártevők

Betegségekre, kártevőkre nem érzékeny. A lisztharmat nedves időben előfordulhat, illetve ha túlöntözzük, a szürkepenész is felütheti a fejét. A gyógy- és fűszernövények esetében bármilyen növényvédőszer alkalmazása során vegyük figyelembe az egészségügyi várakozási időt!

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!