Itt vannak a számok: ennyi magyar termék miatt riasztották az uniót egy év alatt

agrarszektor.hu
A 2018-as évben az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerében (RASFF) közzétett csaknem négyezer bejelentésnek csupán 1%-a vonatkozott magyar előállítású termékre, derült ki az Európai Bizottság éves összegzéséből. A 162 hazai vonatkozású ügy főként étrend-kiegészítőkhöz és egyéb speciális élelmiszerekhez, zöldséghez, gyümölcshöz, valamint gabonafélékhez és sütőipari termékekhez kapcsolódott.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az immáron 40 éve működő RASFF célja az uniós tagállamok hatóságai közötti gyors információáramlás - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Ennek a riasztási rendszernek köszönhetően számos élelmiszerbiztonsági kockázatot még azelőtt sikerült elhárítani, hogy a kifogásolt termék a vásárlóknak gondot okozhatott volna. Az Európai Bizottság által készített, nemrég közzétett 2018-as összegzés alapján tavaly csaknem 3700 eredeti bejelentés jelent meg a RASFF-on, amelyből a riasztások száma 1118 volt. Ezeknek a riasztásoknak a 86%-a élelmiszerekhez kötődött. Az új bejelentések száma valamivel csökkent az előző évhez képest.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Az Unióban gyártott, problémás termékek többségénél, elsősorban baromfi- és hústermékekben ezúttal a patogén mikroorganizmusok jelentettek gondot. Ezek mellett a nem jelölt allergén anyagok, elsősorban tej, glutén, és mogyorófélék, valamint a termékekben lévő idegen anyagok, főként műanyag-, fém-, vagy üvegdarabok lettek bejelentve.

A hazai vonatkozású 162 RASFF-ügy 146 esetben élelmiszerrel, 10 esetben takarmánnyal, 6 esetben pedig élelmiszerrel érintkező anyaggal kapcsolatos probléma volt. Itthon leginkább az étrend-kiegészítők és az egyéb speciális élelmiszerek, a gabonatermékek és a sütőipari termékek, a tojás és a tojástermékek, valamint a hús és a hústermékek tekintetében adódott gond. A Magyarországon előállított termékekkel kapcsolatban 43 esetben merült fel élelmiszerbiztonsági probléma. Hazánk 2018-ban mindössze 28 esetben kezdeményezett bejelentést.

A tavalyi év végétől a RASFF rendszerhez csatlakozott az Unió Segítségnyújtási és Együttműködési rendszere (Administrative Assistance and Cooperation System, AAC-AA), amely a nem-megfelelőségekre fókuszál. 2018-ban az étrend-kiegészítők és az egyéb speciális élelmiszerek, a hús és a hústermékek, a zöldségek és a gyümölcsök esetében jelentettek nem-megfelelőséget a rendszerben. A bejelentések oka a legtöbb esetben helytelen címkézés, termékek nem engedélyezett kezelése, nem engedélyezett eljárás, valamint egyéb dokumentációs probléma volt. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03