Dinnyebotrány: nem hátrál meg a Tesco

agrarszektor.hu
Nem vonja vissza a magyar dinnye 99 forintos kilónkénti értékesítési akcióját a Tesco, mert az áruházlánc szerint a versenyjogi szabályozás nem teszi ezt lehetővé. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) viszont támadja a Tescót a termelői szempontból hátrányosnak és durvának tartott árcsökkentés miatt. Az áruházlánc szerint ugyanakkor több dinnyeszállítója kiáll a vállalat mellett.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nem áll módjában a Tesco-nak visszavonni az előre meghirdetett, a magyar dinnyeszezon kezdetét jelentő promóciót, amely szerint 99 forintos kilónkénti áron értékesítik a magyar görögdinnyét - fogalmaz az áruházlánc közleménye. A vállalat ezzel kívánja biztosítani, hogy a hazai vásárlók néhány napon keresztül kedvezményes áron vásárolhassák meg idei első magyar dinnyéiket. Emellett a hatályos versenyjogi jogszabályi környezet nem teszi lehetővé, hogy a Tesco bármilyen külső nyomás hatására változtasson árain, mert az felveti a fogyasztói árakban való megállapodás gyanúját - áll a közleményben, amellyel a cég a napokban kirobbant dinnyebotrányra reagált.
 
A NAK ugyanakkor bejelentette, hogy hatósági és etikai eljárást kezdeményez a Tesco ellen a magyar dinnye brutálisnak tartott árcsökkentése miatt. A kamarai lépéshez csatlakozott a Fruitveb is, amely szintén kéri a Tesco eljárásának kivizsgálását.

A Tesco közleménye szerint a vállalat hazai görögdinnyéből az idén várhatóan a tavalyihoz hasonló mennyiséget, 10 ezer tonnát értékesít Magyarországon, és ugyanennyi magyar dinnye kerül majd a Tesco cseh, lengyel és szlovák áruházaiba is. A Tesco túlnyomó részben közvetlenül termelőktől, illetve termelői értékesítő szervezetektől, az ország minden jelentősebb dinnyetermesztő régiójából - Békés, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád megyékből - szerzi be a görög-, illetve sárgadinnyét.

Az áruházlánc közleményében több termelőt is megszólaltat. Bánfi Péter, a Körös Project Kft. ügyvezetője és tulajdonosa szerint "az elmúlt években nagyon jó és tisztességes partnerségi kapcsolatot alakítottak ki a Tescóval", a magyar dinnye promotálása pedig növeli értékesítési volumenüket, így jelentős bevételnövekedést érhetnek el. Dorcsinecz Balázs dombegyházi termelő pedig úgy vélte, hogy a Tesco közép-európai hálózatába "jól teljesítő magyar gyümölcs kerül, ezzel is öregbítve a hazai dinnye hírnevét".

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?