Kamarai választások: Dávid harcol Góliát ellen

agrarszektor.hu
Az egyéni gazdaságokat képviselő Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), illetve a társas vállalkozások érdekképviseletét ellátó Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ)indul harcba a november 3-i agrárkamarai választásokon. Ez a két jelölő szervezet kezdeményezte nyilvántartásba vételét a választási bizottságnál a július 15-i határidőig. A MOSZ szeretett volna közös listán szerepelni a Magosszal, de a gazdaköri szervezet végül másik 17 agrárszervezettel kötött együttműködési megállapodást.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mindössze két szervezet kezdeményezte nyilvántartásba vételét jelölő szervezetként a novemberi agrárgazdasági kamarai választásokra a július 15-i határidőig. Dávid fog majd harcolni Góliát ellen, hiszen a 17 agrárszervezettel együttműködési megállapodást kötő Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége mellett a társas vállalkozások érdekképviseletét ellátó Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége küzd majd meg a voksokért.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alapszabályában meghatározott feltételek teljesülése esetén a jelölő szervezeteket, valamint a támogató szervezeteteket az Országos Kamarai Választási Bizottság (OKVB) augusztus 15-ig nyilvántartásba veszi, és erről a jelölő szervezeteket írásban tájékoztatja, továbbá tájékoztatót tesz közzé a kamara internetes portálján. A nyilvántartásba vett jelölő szervezeteknek a megyei kamarai küldöttgyűlési jelöltek nevét tartalmazó listát legkésőbb szeptember 8-ig kell eljuttatniuk az OKVB-nek. A megyei küldöttválasztásokat november 3-án tartják.

A MOSZ eredetileg szeretett volna közös listát állítani a Magosszal, mert megítélése szerint a társas vállalkozásoknak másként nem lenne esélyük bejutni a kamarai döntéshozó fórumokba, így az arányos képviselet a NAK-on belül nem valósulna meg. Az Országgyűlés alelnöki posztját is betöltő Jakab István által elnökölt Magosz meg is tárgyalta az ügyet, ám a június 19-én kelt közleményében arról adott hírt, hogy továbbra is segíti ugyan a MOSZ-tagoknak a kamarai munkában való részvételét, de külön kétpólusú megállapodást nem kíván kötni, mert az érintené a szövetséges szervezetekkel kialakított eddigi és jövőbeni együttműködést.

Július elején aztán a Magosz együttműködési megállapodást kötött 17 agrárszervezettel, és a mostani nyilvántartásba vételi kezdeményezéssel megerősítette azt a szándékát, hogy szövetségben induljanak novemberben. A MOSZ szerint viszont már a 2013-ban megtartott, előző agrárkamarai választáson sem érvényesült az arányos képviselet követelménye. Úgy látják, hogy a "ki kit győz le" elven alapuló választási rendszer kizárólagos szerepet nyújt a győztesnek, míg a vesztesekre leadott voksok nem érvényesülhetnek. A társas vállalkozások - teszi hozzá a MOSZ - kisebb létszámuk miatt nem rúghatnak labdába az egyéni gazdálkodók mellett, akik jóval többen vehetnek részt a kamarai választásokon.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?