Az "évszázad évjáratáról" beszélnek a borászok

agrarszektor.hu
Akár az "évszázad évjárata" lehet az idei egyes borászok szerint a kedvező időjárás miatt. A több borvidéken is érdekelt Varga Pincészetben például kiemelkedő a minőség, és a tavalyi 14,6 millió palacknál több, 16 millió palack bor kerülhet majd a boltok polcaira.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Pont akkora mennyiségű esőt és napsütést kapott idén a szőlő, mint amennyire szüksége volt, és ez nem csak a minőségnek kedvezett, hanem a gombás fertőzések is kevesebb gondot okoztak - szögezte le közleményében Varga Péter, a pincészet egyik tulajdonosa. Szerinte a kedvező időjárás miatt a borászok már most az "évszázad évjárataként" emlegetik az idei évet. Ettől függetlenül a borászatban a termés mennyisége csupán jó közepes, de így is 30 százalékkal meghaladja a tavalyi 16 millió kilogrammot.

A borászat három pincészete különböző mértékben veszi ki részét a szüreti munkából. A legnagyobb mennyiséget, 12 millió kilogrammot Badacsony képviseli, az új egri pincészetük 8 millió kilogramm szőlőt takarít be, Tokajban azonban a feldolgozás idén csak 1 millió kilogramm volt. A rozé borok miatt a borászatnál folyamatosan nő a kékszőlő aránya, ami idén is meghaladja az 50 százalékot. A nagy szüretnek ugyan vége, de a tőkén vannak még azok a szőlők, amelyektől a legjobb minőséget várják - tette hozzá a tulajdonos.

A Varga Pincészet az idén mintegy 21 millió kilogramm szőlőt dolgoz fel, amelyből 1,8 millió kilogramm származik saját ültetvényeikről, a többit hosszú távú együttműködés keretében vásárolják fel dunántúli és észak-magyarországi borvidékekről. A feldolgozás növekedése idén meghaladja az értékesítés jövő évre várható 10-12 százalékos bővülését. Ennek oka részben szerződéses kötelezettségeikből származik, vagyis partnereik többlet-termését kötelesek átvenni. Tavaly a borászatból 14,6 millió palack bor került a boltokba, idén ez várhatóan 16 millió lesz.  

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?