Több évtizedes mélyponton a világ bortermelése

agrarszektor.hu
Az idén várhatóan 8 százalékkal, több évtizedes mélypontra zuhan a világ bortermelése. A hatalmas csökkenés leginkább a világ három legnagyobb termelőjét sújtó rossz időjárásnak köszönhető.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A globális bortermelés 1961 óta a legalacsonyabb szintre, 246,7 millió hektoliterre csökken az idén. Az Európai Bizottság becslése szerinti a 36 éves mélypont jelentő, 8 százalékos csökkenés annak tudható be, hogy a világ három legnagyobb termelő országában, Olaszországban, Franciaországban és Spanyolországban a legfontosabb termőterületeken rendkívül kedvezőtlen volt az idei év időjárása - írja felmérésében a nemzetközi szőlészeti és borszervezet (OIV).

Az OIV becslése szerint az olasz termelés 23 százalékkal, 39,3 millió hektoliterre, a francia 19 százalékkal, 36,7 millió hektoliterre, a spanyol termelés pedig 15 százalékkal, 33,5 millió hektoliterre esik vissza. Az Egyesült Államokban, amely a világ negyedik legnagyobb termelője és legnagyobb fogyasztója, várhatóan alig változik, és 23,3 millió hektoliter körül marad a termelés.

Ugyanakkor Ausztrália bortermelése várhatóan 6 százalékkal, 13,9 millió hektoliterre nő, Argentínáé pedig 25 százalékkal, 11,8 millió hektoliterre emelkedik. Kínával kapcsolatban az OIV azt feltételezi, hogy a kínai termelés a tavalyi 11,4 millió hektoliter körül alakul majd.

A termelés visszaesése következtében csökkenhet a túlkínálat is. Ezzel szemben az OIV a közép- és hosszú távú trendek alapján úgy becsüli, hogy a kereslet az idén 240,5 millió és 245,8 millió hektoliter között alakul, ami azt jelenti, hogy elmarad a csökkenő termeléstől.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06