Már nem az olaszok a világ legnagyobb bortermelői: ez az ország állt az élre

Már nem az olaszok a világ legnagyobb bortermelői: ez az ország állt az élre

MTI
 A világ bortermelése idén 60 éve a legalacsonyabb lehet a déli féltekén és néhány vezető európai országban visszaeső termelés miatt - közölte a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) első becslésként. A szervezet becslése szerint a világ bortermelése 244,1 millió hektoliter lehet az idén, 7 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál, és a legkevesebb 1961 óta, amikor 214 millió hektoliter volt. Egy hektoliter 133 normál borosüvegnek felel meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A párizsi székhelyű szervezet közleménye szerint a déli féltekén, Ausztráliában, Argentínában, Chilében, a Dél-Afrikai Köztársaságban és Brazíliában 10-30 százalékkal csökken a bortermelés, az északi féltekén, Olaszországban, Spanyolországban és Görögországban is mérséklődik a kedvezőtlen időjárás miatt. Az OIV arra számít, hogy az olasz bortermelés 12 százalékkal, 44 millió hektoliterre csökken, ami a 2017 óta a legkevesebb. Amennyiben a számítások megfelelnek majd a valóságnak, Olaszország elveszíti vezető pozícióját, mint a világ legnagyobb bortermelője, és kilenc év után ismét Franciaország kerül az élre.

EZ IS ÉRDEKELHET

Spanyolország marad a harmadik legnagyobb bortermelő a világon annak ellenére, hogy az aszály miatt a termelése az elmúlt 20 év legalacsonyabb szintjére esik, 14 százalékkal csökken tavalyhoz képest, és 19 százalékkal marad el az elmúlt az ötéves átlagától. Részben az olasz és a spanyol termelés visszaesése következtében az EU idei bortermelése 7 százalékkal, 150 millió hektoliterre esik, ami a század eleje óta a harmadik legalacsonyabb mérték. Az amerikai bortermelés, ami a világon a negyedik legnagyobb, idén 25,2 millió hektoliter körül alakul, 12 százalékkal haladja meg a tavalyit.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?