Ki felel a halálos vadbelesetekért? - Elnézést kért a Magyar Közút

agrarszektor.hu
Elnézést kért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója amiatt, hogy egy televíziós műsor szerint a társaság a gazdálkodókat hibáztatta azért, hogy egyre több a halálos vadbaleset a közutakon. A nyilatkozat "általánosító olvasata" - áll a zrt. közleményében - nem felel meg a cég álláspontjának. Ugyanakkor a vállalat szerint előfordul, hogy a gazdák beszántják a zöld sávként működő árkokat, így a vadak a közutakra juthatnak. Ilyenkor azonban egyeztetéseket kezdeményeznek a termelőknél.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

"A magam és munkatársaim nevében ezúton is elnézést kérek mindazoktól, akik sértőnek találták a hivatkozott televíziós híradást" - tartalmazza az a közlemény, amelyben Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója kért bocsánatot a termelőktől. Előzőleg Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szólította fel nyilvános bocsánatkérésre a céget, mert több gazdálkodó is felháborítónak tartotta, hogy a vállalat képviselője a TV2 Tények című közelmúltbeli műsorában a termelőket (is) okolta azért, hogy egyre több a közutakon a halálos vadbaleset.

A közlemény szerint a televíziós csatorna a cég teljes nyilatkozatából egy kivágott részt közölt, amely "valóban alkalmas lehetett arra, hogy a szabályszerűen eljáró gazdák sérelmesnek érezhessék". Ugyanakkor a társaság hozzáteszi: időnként tapasztalják, hogy az utak melletti földeket művelők a szántással egyre közelebb jönnek az autósok számára biztosított útburkolathoz. Az azonban a vállalat szerint csak az egyik oka lehet, hogy a vadak a közutakra jutnak, ha a termelők a zöld sávként működő árkokat is beszántják.

Semmiképpen sem tömeges jelenségről van szó, és a vállalat nyilatkozata nem a gazdák általános tevékenységeit érintette - áll a közleményben. "Így a közlés általánosító olvasata a legkisebb mértékben feleltethető meg társaságunk álláspontjának" - fogalmaz nyilvános állásfoglalásában a cég vezérigazgatója.

A zrt. szerint egyeztetnek a termelőkkel, ha azt tapasztalják, hogy az árkok beszántása a közutak állapotában problémát okozhat. Ezek a megbeszélések általában eredményesek is - húzza alá a társaság közleménye.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?