Déli nyitás: nyolcmilliós agrárprojekt Ugandában

agrarszektor.hu
Mintegy 8,7 millió forinttal támogatott tavaly a Földművelésügyi Minisztérium (FM) egy kísérleti agrároktatási projektet Ugandában. Az összegből a Szent István Egyetem, az FM és a Magyar Afrika Társaság (AHU) munkatársainak kiutazási és kint tartózkodási költségeit, illetve ugandai hallgatók oktatási kiadásait finanszírozták. Az AHU tájékoztatása szerint a projekt illeszkedett a kormány "déli nyitás" politikájába, a hallgatók vizsgadolgozatai pedig alapot adhatnak magyar vállalatok ugandai befektetéseihez.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szaktanácsadási ismereteket szerzett magyar oktatók részvételével 13 hallgató Ugandában abban a projektben, amelyet 2017. október 3. és december 3. között az ugandai Kyambogo Egyetemen bonyolítottak le - közölte az agrárszektor.hu-val a Magyar Afrika Társaság. A programot támogató Földművelésügyi Minisztérium a kormány.hu portálon adott tájékoztatást az AHU-val kötött szerződésről.

A tárca összesen 8 755 520 forinttal támogatta a pilot projektet, amelyről a megállapodást tavaly szeptember 25-én írták alá. Az összegből a program megvalósítását, illetve az azzal összefüggő szervezési és lebonyolítási feladatokat finanszírozták. Az AHU tájékoztatása szerint a kísérleti oktatási programban a Szent István Egyetem tanárai, az FM és az AHU munkatársai utaztak ki Ugandába, a teljes támogatást pedig a kiutaztatásra, az oktatók kint tartózkodására, illetve az ugandai hallgatók oktatással kapcsolatos dologi költségeire fordították.

Az FM-projekt összhangban állt a kormány, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztérium "déli nyitás" politikájával, amelynek részeként 2017-től Uganda Magyarország kiemelt fejlesztési együttműködési és külgazdasági partnerévé vált az afrikai kontinensen - közölte az AHU. A cél a társaság szerint az volt, hogy az afrikai országban olyan komplex képzés valósuljon meg, amely hozzájárulhat az élelmezésbiztonság növeléséhez, a migráció csökkentéséhez, az agro-biodiverzitás fenntartásához, a családi farmok életképességéhez, illetve az Ugandába irányuló magyar tudás-és technológia transzferhez.

A képzés részeként a hallgatók olyan vizsgadolgozatokat készítettek, amelyek kiinduló pontot jelenthetnek a magyar vállalkozók ugandai befektetéseinek tervezéséhez is - vélte az AHU. Ilyen lehet például egy baromfitenyésztő vagy hagymafeldolgozó üzem létesítése, illetve egy mezőgazdasági információs rendszerekkel és agrár-szaktanácsadással foglalkozó központ megvalósítása.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?