Madárinfluenza ide vagy oda, Kína önellátó baromfiból

agrarszektor.hu
Vakcinázással és a genetikai alapok megteremtésével stabilizálja a csirkehús termelését Kína, miközben sikeresen visszanyerte a fogyasztók bizalmát is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Madárinfluenzás humán megbetegedések szempontjából a  tavalyi év volt a legsúlyosabb Kínában. 766 esetet regisztráltak 40 százalékos halálozási aránnyal. Peking júliusban vakcinázási programot indított a H7-es vírustörzs ellen (a H5-ös törzs ellen már eleve volt ilyen), végül a teljes állomány 80 százalékát sikerült beoltaniuk a H7N9 ellen. Az intézkedések eredményeképp az emberi megbetegedések száma mostanra mindössze háromra csökkent.

A fogyasztói bizalom máris visszatérőben van, ezért az USDA becslése szerint idén a 11 millió tonnás brojlertermelési szint 11,7 millió tonnára emelkedhet. A fogyasztás 11,56 millió tonna körül várható. Az importhús mennyisége 300 ezer tonnára csökkenhet. Ennek egyik oka, hogy a behozott baromfihús 85 százaléka Brazíliából származott, ahol a laborvizsgálati eredmények meghímisítása miatt idén botrány tört ki, ami visszafogja az exportlehetőségeiket.

MTI Fotó: Balázs Attila

A kínai belső termelés felfutásának a tenyészanyag-behozatali korlátok szabnak gátat. Jelenleg csak Új-Zéland, Lengyelország és Kanada szállíthat szárnyasokat Kínába, egyéb fontos exportőrök - mint USA, Spanyolország, Franciaország - számára tiltott az élő baromfi behozatala a korábbi madárinfluenzás esetek miatt. A hasonló kereskedelmi korlátok indokolták, hogy Peking egy hároméves megállapodást kössön a francia Hubbarddal egy helyi nagyszülőállomány létesítésére, így "házon belül" megoldhatná a brojleralapanyag előállítását.

A csirkehús ára idén változtalan marad Kínában, de jövőre a bioetanolgyártás bővülése a kukorica árát érezhetően emelni fogja, ami a takarmányárakon keresztül a brojler fogyasztói árában is megjelenik majd.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?