Az ukránok profitálnak a lengyel madárinfluenzából

Az ukránok profitálnak a lengyel madárinfluenzából

agrarszektor.hu
Erősen visszafogja Európa csirkehús-előállításának növekedését az a tény, hogy éppen a legnagyobb termelőnél, Lengyelországban azonosították 18 telepen a magas patogenitású madárinfluenza-vírust. Az import nagyobb mértékben nőhet, mint a termelés, amiből megint Ukrajna profitálhat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Unió csirkehús-termelése 2020-ban is kissé (+1,1%) emelkedni fog az USDA szerint, ami a belső fogyasztás és export együttes növekedésének köszönhető. A közösség termelésbővülése tavaly még 1,6 százalékos volt, csak Lengyelországban 4 százalékkal több brojlercsirkét neveltek fel. Az ország néhány év alatt Európa legnagyobb baromfihús-előállítójává vált. A madárinfluenza azonban őket is elérte, így az idei termelésnövekedés 1,5 százalékosra lassulhat náluk az elemzők szerint. Csak február közepéig 18 víruskitörési pontot azonosítottak a lengyeleknél, alapvetően pulykatelepeken. Magyarországon januárban bukkant fel a magas patogenitású H5N8-as vírustörzs egy pulyka- és egy kacsatelepen.

Eközben Nyugat-Európában az elmúlt két év aszályos időjárása miatt még mindig magasak a takarmányárak, egyre szigorodnak az állat- és környezetvédelmi előírások, és növekszik az élő munkaerő költsége. Mindezen tényezők a termelés lassulásához vezetnek.

Ugyanakkor a csirkehús egyre népszerűbb az uniós fogyasztók körében, így az importált mennyiség 2 százalékkal emelkedhet 2020-ban. (Az EU önellátottsági szinteje 2018-ban 106 százalékos volt baromfihúsból - agrárszektor.hu.) A legnagyobb beszállító Ukrajna és Thaiföld, de Brazília is fokozatosan teret nyer. A teljes behozott mennyiség 15 százaléka származhat idén Ukrajnából az USDA szerint. Ami az exporot illeti: Afrika, Kína, Dél-Korea, Szingapúr, Tajvan, az Egyesült Arab Emírségek és a Fülöp-szigetek megtiltották a lengyel és a magyar csirkehús behozatalát, míg Ukrajna, Fehéroroszország, Hongkong, Japán, Kazahsztán, Oroszország, Örményország, Kuba és Szaúd-Arábia csak regionális tiltást alkalmaz.

Címlapkép: shutterstock

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?