Itt vannak a legfrissebb számok: nagyot változott a magyar baromfitermelés

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság adatai szerint 2019 első fél évében 11 százalékkal javult az Európai Unió baromfihúsexportja, amely így elérte a 948 ezer tonnát, a baromfihúsimport pedig 12 százalékkal nőtt, elérve a 446 ezer tonnát. A KSH adatai szerint ugyanebben az időszakban Magyarország baromfihús-külkereskedelmi egyenlege pozitív volt és javult is. A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézetének statisztikai jelentését elemeztük.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Európa egyre több baromfihúst importál és exportál. Az Európai Bizottság adatai szerint 2019 első hat hónapjában 11%-kal nőtt az Unió baromfihúsexportja az előző év azonos időszakához képest, a baromfihúsimport pedig 12%-kal nőtt. Magyarország a tárgyidőszakban 5%-kal növelte a baromfihúsexportját, az importban pedig 7%-os növekedést figyelhettünk meg.

EZ IS ÉRDEKELHET
A vágócsirke magyarországi termelői árai és a csirkehúsok feldolgozói árai 2019 első hat hónapjában alapvetően enyhe növekedést mutattak 2018 első fél évéhez képest. A vágócsirke ára 3%-kal nőtt, az egész friss csirke -1%-kal csökkent. A friss, csontos csirkecomb ára 12%-kal nőtt, a csirkemáj és szív ára 6%-kal nőtt, a csirkemellé nem változott.

A vágópulyka termelői és feldolgozói értékesítési árai a vizsgált időszakban 5%-kal nőttek, a friss csontos alsó pulykacomb ára 3%-kal, a csontos felsőcombé 10%-kal nőtt. A pulykamell ára 16%-kal nőtt.

Magyarországon az elmúlt években felpörgött a baromfitermelés, amelynek hasznát látjuk a baromfihús-külkereskedelemben is. Magyarországon a baromfihúsok exportja 5%-kal, importja pedig 7%-kal nőtt. Ebből csirkehús kivitele 10%-kal nőtt, elérve az 58 ezer tonnát, a pulykahúsé viszont csökkent 6%-kal, így 18 ezer tonnát jelent. A csirkehús behozatala 7%-kal csökkent, így most 23 ezer tonnán áll, míg a pulykahúsé 2%-kal nőtt, elérve 3 ezer tonnát. 

A broilertápok ára összesen 4%-kal nőtt Magyarországon. Ebből az indító- és a nevelőtápok árainál 5-5%-os növekedést mért a NAIK AKI PÁIR, a befejezőtápnál viszont csak 3%-kal nőttek az árak. 


A vágócsirke élősúlyos termelői ára Magyarországon a legalacsonyabb, 282 forint/kg élősúly, de az is igaz, hogy nálunk már 1,2 kg-tól vághatónak minősül a csirke. Franciaországban, ahol nincs szabvány a vágócsirke élősúlyára, 287 forintba kerül a vágócsirke kilogrammja. 

Egész csirke (65%-os) feldolgozói értékesítési ára az Európai Unióban a vizsgált időszakban nagy eltéréseket mutat az egyes országok tekintetében. A legnagyobb mértékű csökkenést Svédországban (-25%) és Belgiumban (-12%) láthatjuk. A csirkehús ára a leginkább Szlovákiában (+17%) és Olaszországban (+18%) nőtt. Az európai uniós átlag 2%-os, míg a magyarországi árak ehhez képest enyhébb, 1%-os csökkenést mutattak.


CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?