Megszaladt a baromfitermelés - Ez leginkább a kacsára igaz

agrarszektor.hu
2013 óta egyre több és több kacsát állítunk elő, miközben a csirkehús-előállítás is folyamatosan fejlődik. A pulyka esetében viszont, úgy tűnik, visszaszorulunk a saját piacunkon is - itt a lengyelek térnyerése tapasztalható. A libások az állatvédelmi előírások és a francia konkurencia miatt kerültek nehéz helyzetbe, a termelés nagy kilengéseket mutat, de lényegében 10 éve stagnál. A NAIK AKI statisztikai jelentését elemeztük.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Magyarországon 2019 első felében 2 százalékkal kevesebb baromft vágtak (107,1 millió darabot), mint az előző évben. A rendelkezésre álló adatok alapján a vágott baromfi mennyisége - kis kilengésekkel - növekvő trendet mutat Magyarországon.

10 év alatt 45 százalékkal emeltük a vágott súlyt.

A termelés megugrása az egyes fajok esetén eltérően alakult az elmúlt csaknem 10 évben, ami jól jelzi, hogy mely területeken bizonyultunk versenyképesnek és melyeken nő a lemaradásunk a franciákhoz vagy a lengyelekhez mérten. A kacsaelőállításban a francia befektetők megjelenése a Tranzit-csoportban további fejlődést vetít előre.

A levágott baromfi túlnyomó része (78 százaléka) idén is a csirke volt, amiből 83,3 milliót vágtak, 1 százalékkal kevesebbet, mint 2018 első felében. A libavágás 17 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának alacsony értékét, pulykából viszont 1,6 százalékkal kevesebbet adtak le, mint a bázisidőszakban.

Vágott súlyban és egy évre vetítve (2018.) így fest a baromfifajok megoszlása hazánkban. A kacsa térnyerése 2013 óta nő a pulykával szemben, és a trend erősödése várható.

Az európai országok között (Törökország nélkül) a 488,5 millió darabot meghaladó csirkevágásával az Egyesült Királyság állt az első helyen 2019. január-májusi időszakban, ezt követte szorosan Lengyelország, majd Franciaország. Magyarország a darabszámot tekintve a tizedik helyen áll a csirkevágás terén.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?