Elárulta titkát a magyar baromfitartó: ezért olyan népszerűek a szárnyasaik itthon

Elárulta titkát a magyar baromfitartó: ezért olyan népszerűek a szárnyasaik itthon

agrarszektor.hu
Egyre többen ismerik fel a termelői, háztáji termékekben rejlő előnyöket, amik a futószalag helyett gondos kezek közt nyerik el végső formájukat. Ahogy a legtöbb kistermelőnek, a csátaljai Kajtár Tamásnak is szívügye a vállalkozása, melynek küldetése, hogy minél több ember asztalára kerülhessen friss, ízletes és minőségi szárnyas hús.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A csátaljai baromfitartóba még mezőgazdász nagyapja oltotta bele az állatok iránti elköteleződést, így bár a pénzügyes vállalkozó szülők igyekeztek a sajátjukéhoz hasonló irányba terelgetni fiukat, az "eltérítő hadművelet" csak rövid ideig volt működőképes - olvasható a HelloVidék oldalán. A közgazdasági iskola elvégzését követően nem sok idő telt el, míg Kajtár Tamás sportoló életéből fakadóan az egészséges életmód és táplálkozás irányába fordult, ezzel párhuzamosan pedig kis egyedszámmal megkezdte a baromfitartást. Jó boltnak nem kell cégér alapon erre idővel az ismerősök is felkapták a fejüket, az érdeklődés és a kereslet nőttön-nőtt, míg végül két családtag bevonásával három éve a Kajtár Baromfifarm képében öltött testet a csátaljai vállalkozó gyerekkori álma.

Nem mi kerestük a piacot, hanem egyszerűen akkora kereslet volt, hogy húzott magával. Az elején egyáltalán nem tervezetük, hogy ebből majd később egy vállalkozás szülessen. Ha viszont visszagondolok, mindig is bennem volt, hogy én állatokkal szeretnék foglalkozni, csak a szülőktől kapott dolgok miatt ezt magamnak se mertem megfogalmazni

- mesélte a kezdtekről Kajtár Tamás.

A közel egy hektáros területen, egy gyümölcsös kellemes hűvösében kapirgászik 2-3 ezer szárnyas, akik a 20 hektárnyi területen termesztett saját takarmányból, többek között árpából, búzából és kukoricából lakmároznak rövid, ámde annál boldogabb és természetes közegükben töltött életük során. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy Tamásék a szárnyasokat (csirke, kakas, kacsa, liba, pulyka) előnevelten, pihetollas, 2-3 hetes korukban veszik át, mert így feleakkora területet és törődést igényel a farm. Az évszakoktól függetlenül munka így is bőven akad: most kezdődik az aratás szezonja és hetente háromszor a dolgoznak a saját vágóhídjukon is.

Föl se merült a gondolat, hogy a vágást más csinálja. Nekem mindig az volt a célom, hogy az állat felnevelésétől a vágáson át a termék végső fogyasztókig való eljuttatásáig minden a mi kezünkben legyen. Ha egy külső vágóhídnak vagy kereskedőnek adod el a húst, akkor ők szabják meg az árat, ezért nem életképes sok állattartó vállalkozás. Nálunk mi határozzuk meg, mennyit szeretnénk kapni az adott termékért és minőségért, mert mi tudjuk, hogy mennyi munka van mögötte. Sosem éreztük tehernek a saját vágást, így találtuk ki a rendszert, amit szeretünk csinálni

- mondta el a saját vágóhíddal kapcsolatban Kajtár Tamás.

A fiatal vállalkozó vesszőparipájává vált, hogy a helyieknek is tudjanak munkát adni, így húga és sógora mellett már 8-9 helyi és környékbeli asszonynak is kijut a telep kínálta feladatokból. A több ezres egyedszámnál és a heti háromszori szállításnál pedig bőven akad tennivaló. A műszak minden egyes nap 5 órakor indul, amikor is Tamás és sógora összetereli a vágásérett egyedeket, amik a részben gépesített vágóhíd után néhány órára a hűtőbe, majd onnan a gyors szállítást követően a megrendelőkhöz kerülnek. Miközben a férfiak foglalkoznak az állatokkal, segédkeznek a vágásban, végzik a csomagolást és szállítást, addig Tamás húga a könyvelést, az adminisztratív és marketing teendőket látja el. Bár sokszor megkapják kérdésként, hogyan tudnak családként jól együttműködni, a csátaljai vállalkozó szerint a közös cél érdekében az időnkénti összezörrenéseket mindig meg tudják beszélni, így az összetartás és a bizalom soha nem vész el.

Kajtár Tamás elmondása szerint se korábban, se most nem foglalkoznak a potenciális konkurenciával, mert azt nem tartják előbbre vivő üzletpolitikának. Magyarországon nagyon kevesen vannak, akik ezzel és ilyen minőségben foglalkoznak. Ezek mellett vannak még a nagyok, ők viszont nem számítanak konkurenciának, mert ott az ár és a mennyiség a fő szempont, ezért nem ugyanaz a vásárlóközönségük - fejtette ki véleményét a versenytársakkal kapcsolatban a csátaljai baromfitartó. Kajtár Tamás kiemelte, hogy náluk nincs szakmaféltés, ezért ha valaki eljön azért hozzájuk, mert ilyesmivel szeretne foglalkozni, mindent megmutat neki.

Annál jobb, minél többen foglalkozunk vele! A cégek közti gáncsoskodás szerintem inkább a hagyományos vállalkozások közt figyelhető meg

- jelentette ki Kajtár Tamás.

A HelloVidék kérdésére Tamás elárulta, szerinte azért növekszik még mindig a kereslet a Kajtár szárnyasok iránt, mert kívülről is érződik, hogy a vállalkozásukat szívből építik. Meggyőződése, hogy egy hús akkor lesz finom és jó minőségű, hogyha az állat jól érzi magát, valamint a természetben, kedvére kapirgálva, a füvet csipegetve tölti aktívan napjait, amire náluk, a gyümölcsösben minden lehetőség adott. Az antibiotikum és növekedésfokozó szerek helyett ők a saját készítésű takarmányra esküsznek, a visszajelzések alapján pedig mindez a vásárlóközönségnek is kedvére való.

Kajtár Tamás beszélt arról is, hogy egyre több vásárlójuk van, akiknek a 99%-a visszatérő. Sokan mondják azt, hogy 20-30 éve nem ettek már ilyen szárnyas húst, vagy hogy az íze a gyerekkorukat idézi vissza. Természetesen nem minden visszajelzés pozitív, megesik, hogy hibáznak, vagy másra számítanak a megrendelők. Sokan a bolti felfújt csirkéhez vannak hozzászokva, ami nagyon lágy, puha, és néhány perc alatt készre lehet főzni, sütni. Ezért ők mindig figyelmeztetik a vásárlókat, hogy készüljenek fel, mert ezeket a szárnyasokat nem ugyanúgy kell elkészíteni.

A kistermelőket érintő, 2021. május 22-e előtt hatályos jogszabályok miatt a bács-kiskuni települések mellett a telephelytől csak 40 kilométer sugarú körben tudták teríteni a kínálatot, így rendszeresen szállítottak Mohácsra, Szekszárdra, valamint Budapestre, ahol egy külön célcsoport, a hisztaminérzékenyek is megtalálták őket. Általánosságban elmondható, hogy minél hosszabb ideig érlelnek egy élelmiszert, annál magasabb lehet annak hisztamintartalma, ezért a feldolgozott húsok és konzervek eleve tiltólistára kerülnek az intoleránsaknál, de még a nagyüzemi húsfeldolgozóknál is rezeg a léc, mennyi idő alatt jut el az áru ténylegesen a fogyasztóhoz. Ez egy újabb lehetőség a kistermelőknek, mivel ők a gyors vágás és szállítás miatt a lehető legrövidebbre csökkentik az értékesítési időt, így minimalizálva a friss termékben felhalmozódó hisztamin mennyiségét.

A jövőt illetően Kajtár Tamás elárulta, hogy a keresletük folyamatos növekedése miatt folyamatosan bővíteniük kellett a telephelyüket. Az idei év május 22-től a kistermelőknek engedélyezett országos értékesítésből kifolyólag hamarosan a pécsiek, a kecskemétiek és a szegediek is várhatják a friss Kajtár-szárnyasokat.

Azt tanultam a szüleimtől, hogy mindig két lehetőség van: vagy fejlődsz, vagy hanyatlasz. Olyan nincs, hogy stagnálsz, ahogy az életben sem állandó semmi, mindig fejlődik, vagy vissza, vagy előrefele. Egyelőre most ezt a fejlődést látjuk, megyünk előre, amíg van helyünk és területünk, hogy minél többek asztalára ételt tehessünk. Szeretnénk, hogyha azokban a városokban, ahol árusítunk, a minőségi hús hallatán egyből mi jussunk az emberek eszébe

- zárta gondolatait Kajtár Tamás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?