Újabb országban jelent meg a fertőző állatbetegség: gyorsan terjed a vírus

Újabb országban jelent meg a fertőző állatbetegség: gyorsan terjed a vírus

agrarszektor.hu
Mexikó bejelentette a magas patogenitású H5N1-es madárinfluenza idei első kitörését az országban egy baromfifarmon - közölte az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH), alig egy hónappal azután, hogy Mexikó a betegségtől mentesnek nyilvánította magát. A mexikói állambiztonsági hivatal felszólította a helyi gazdákat, hogy a nemzeti baromfitermelés védelme érdekében erősítsék meg a gazdaságaikban a biológiai biztonsági intézkedéseket, és azonnal jelezzék, ha az állataiknál rendellenességet észlelnek. Aggodalomra ad azonban okot, hogy az elmúlt hónapokban a világ más részein, Oroszországban, Dél-Afrikában és Kelet-Európában is a vírus megjelenéséről számoltak be.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Mexikó északnyugati részén található Sonora államban észlelték idén először a madárinfluenza megjelenését egy baromfifarmon. A járvány a 90 ezer tojótyúkból álló állományból 15 ezret elpusztított, a többi madarat pedig levágták - közölte a párizsi székhelyű WOAH a mexikói hatóságokra hivatkozva. Közölték, a magas patogenitású H5N1-es madárinfluenza idei szezonbeli első kitörését jelentették a Cajeme település egyik baromfitenyésztő egységéből. Hangsúlyozták, a vírus a hús- vagy tojásfogyasztás során nem veszélyes az emberre.

A mexikói mezőgazdasági minisztérium szerdán közleményben közölte, hogy karantén van érvényben annak érdekében, hogy megakadályozzák a kór terjedését, ugyanakkor elmondták azt is, hogy a betegséget egy három kilométerre lévő, 54 ezer madarat tartó másik farmon is kimutatták, ahol a fertőtlenítés folyamatban van - írja a Reuters.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mexikó a világ 10 legnagyobb csirkehústermelője közé tartozik, ám az amerikai GAIN ügynökség szerint a csirkehúsának csak kevesebb mint az 1 százalékát exportálja. Azonban a rendkívül fertőző vírus terjedése aggodalomra ad okot a kormányoknak és a baromfiiparnak egyaránt, a korábbi évek madárinfluenza okozta pusztítása ugyanis világszerte gondokat okozott az ellátásban, illetve növelte az élelmiszerárakat is.

EZ IS ÉRDEKELHET

A mexikói állambiztonsági hatóságok a október elején megerősítették a H5N1 madárinfluenza első vadon élő madárnál észlelt megjelenését azt követően, hogy vírusmentesnek nyilvánították az ország baromfitelepeit. Ez utóbbi azt követően történt, hogy Mexikó tavaly nagyszabású madároltási kampányt indított a magas kockázatú területeken, köztük Sonorában, hogy megakadályozzák a H5N1 vírus terjedését. Arról jelenleg is folynak a vizsgálatok, hogy a 2022-ben alkalmazott vakcina hatékony-e a 2023-ban behurcolt vírussal szemben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?