Újabb országban jelent meg a fertőző állatbetegség: gyorsan terjed a vírus

Újabb országban jelent meg a fertőző állatbetegség: gyorsan terjed a vírus

agrarszektor.hu
Mexikó bejelentette a magas patogenitású H5N1-es madárinfluenza idei első kitörését az országban egy baromfifarmon - közölte az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH), alig egy hónappal azután, hogy Mexikó a betegségtől mentesnek nyilvánította magát. A mexikói állambiztonsági hivatal felszólította a helyi gazdákat, hogy a nemzeti baromfitermelés védelme érdekében erősítsék meg a gazdaságaikban a biológiai biztonsági intézkedéseket, és azonnal jelezzék, ha az állataiknál rendellenességet észlelnek. Aggodalomra ad azonban okot, hogy az elmúlt hónapokban a világ más részein, Oroszországban, Dél-Afrikában és Kelet-Európában is a vírus megjelenéséről számoltak be.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Mexikó északnyugati részén található Sonora államban észlelték idén először a madárinfluenza megjelenését egy baromfifarmon. A járvány a 90 ezer tojótyúkból álló állományból 15 ezret elpusztított, a többi madarat pedig levágták - közölte a párizsi székhelyű WOAH a mexikói hatóságokra hivatkozva. Közölték, a magas patogenitású H5N1-es madárinfluenza idei szezonbeli első kitörését jelentették a Cajeme település egyik baromfitenyésztő egységéből. Hangsúlyozták, a vírus a hús- vagy tojásfogyasztás során nem veszélyes az emberre.

A mexikói mezőgazdasági minisztérium szerdán közleményben közölte, hogy karantén van érvényben annak érdekében, hogy megakadályozzák a kór terjedését, ugyanakkor elmondták azt is, hogy a betegséget egy három kilométerre lévő, 54 ezer madarat tartó másik farmon is kimutatták, ahol a fertőtlenítés folyamatban van - írja a Reuters.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mexikó a világ 10 legnagyobb csirkehústermelője közé tartozik, ám az amerikai GAIN ügynökség szerint a csirkehúsának csak kevesebb mint az 1 százalékát exportálja. Azonban a rendkívül fertőző vírus terjedése aggodalomra ad okot a kormányoknak és a baromfiiparnak egyaránt, a korábbi évek madárinfluenza okozta pusztítása ugyanis világszerte gondokat okozott az ellátásban, illetve növelte az élelmiszerárakat is.

EZ IS ÉRDEKELHET

A mexikói állambiztonsági hatóságok a október elején megerősítették a H5N1 madárinfluenza első vadon élő madárnál észlelt megjelenését azt követően, hogy vírusmentesnek nyilvánították az ország baromfitelepeit. Ez utóbbi azt követően történt, hogy Mexikó tavaly nagyszabású madároltási kampányt indított a magas kockázatú területeken, köztük Sonorában, hogy megakadályozzák a H5N1 vírus terjedését. Arról jelenleg is folynak a vizsgálatok, hogy a 2022-ben alkalmazott vakcina hatékony-e a 2023-ban behurcolt vírussal szemben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?